Борисов плаши с апокалипсис, ако не се върне на власт

Поредно досадно дълго и изпълнено с манипулации изявление направи бившият премиер Бойко Борисов. Възможност му даде форум в Пловдив, организиран от женската организация на ГЕРБ. Вождът безцеремонно си присвои дискусията и в продължение на 40 минути плашеше присъстващите с мрачно бъдеще за българската държава, ако той и партията му останат извън властта след изборите на 14 ноември.

Към изявата го подтикна и ласкателното отношение на наскоро избраната за председател на Жени ГЕРБ Екатерина Йорданова. „Г-н Борисов, вие сте достатъчен за изключително още по-голяма зала, защото вашата харизма изпълва залата, а вашата сила ни мобилизира още повече”, обърна се почтително Йорданова към партийния бос.

А ето и как Борисов „страхува“ хората:

Заплаха 1: Българите ще загинат от ковид

Най-напред експремиерът се засили към болезнената тема за смъртността от ковид, за която, откакто падна от власт, той обвинява служебните правителства на президента Румен Радев и, в частност, здравния министър Стойчо Кацаров. „Средно по 100 човека на ден българи почиват. Все едно няма никакви ваксинации, никакви ваксинационни планове. В същото време, цяла Европа отвори, защото населението им е 60-70 процента ваксинирано. Българите гинат! Защото Румен Радев и Кацаров експериментират – нов модел!”, гръмко обяви Борисов. Както винаги, заобиколи мрачните статистики от миналата година, когато страната страдаше от хаотичните мерки на кабинета му спрямо пандемията. Той косвено обвини и медиите, че работят в полза на служебното правителство, защото поставяли ваксинацията като „седма, осма новина”, тоест, нещо маловажно.

Заплаха 2: Токът ще стигне 500 лева до края на годината

Играта „прехвърли вината на следващия в Министерски съвет” Борисов продължи и с енергийната криза. Повод му даде обвинението на Румен Радев към ГЕРБ, че е заложила капани в енергийната система на страната, в които сега пада неговият кабинет. „12 години цената на тока, не 12 дена, г-н кандидат-президент Радев, а 12 години имахме най-ниския ток, най-ниския газ като цена! А когато със стотинки дръпнеше цената на горивата, имаше протести и обширни репортажи за скока на цените”, едвам не подскочи водачът на ГЕРБ от стола си. И предрече, че до края на годината токът ще достигне 500 лв. Цялата му тирада беше насочена към това да убеди хората в едно невероятно твърдение – че българската енергетика е била здрава и стабилна през цялото му присъствие във властта, след което се е сринала буквално за няколко месеца, когато е напуснал Министерския съвет. Борисов не отчете, че има и международни фактори за поскъпването. Нито пък призна вина за това, че газовата връзка с Гърция все още не е завършена, като крайните срокове бяха отлагани няколко пъти.

Заплаха 3: Бюджетният дефицит ще скочи до небесата

След което дойде любимият за Борисов момент – да говори за бюджетния излишък по негово време, или както той го нарича – „мазнинката на държавата”, и за настоящия дефицит. „12 милиарда имахме фискален резерв и бюджетен излишък. Единствената тема беше колко още и къде още да дадем пари – дали за ягоди, дали за малини, дали за биволи или да строим инфраструктура”, обяви той. И направи втора мрачна прогноза: „Бюджетният дефицит ще отиде на минус осем!” А всъщност проблемите с дефицита започнаха още по негово време. В последните месеци преди сдаването на властта правителството на ГЕРБ раздаде милиарди като аванс на строителни фирми за договори, които ще бъдат изпълнявани в далечното бъдеще.

Заплаха 4: Възрастните ще останат без пенсии от януари 2022 г.

От тук прескочи към темата за пенсиите, за да уплаши и хората в третата възраст. „Мили мои, ние ви гарантирахме 50 лева, докато тече кризата. Те, за да се направят на интересни, ви излъгаха, че ще добавят 120 лева. Само че – татко ще ми купи колело, ама друг път ще ми купи! Излъгаха ли ви? Излъгаха ви! Сега ви казвам – януари ще останете без пенсии, ако продължите да подкрепяте диктатора! Това мога да се обзаложа с всеки!” Под диктатора имаше предвид президента, когото често обвинява в авторитарни наклонности. Всъщност пенсионерите от този месец наистина получават добавка от 120 лева, а през декември пенсиите им би трябвало да бъдат преизчислени. Разходите за това ще залегнат в бюджета за 2022 г., който още не е приет.

 

Към забавната част

След като изреди заплахите, Борисов мина към онова, което нарече „забавната част“ – а това се оказа политиката. Първо обясни, че „Демократична България“ е загубила вяра в честността на изборите, защото се организирали от служебното правителство. Затова десните поискали нова проверка на машините за гласуване. „Я виж ти! Я виж ти!“, с удоволствие коментира бившият премиер, който дълго време, твърдеше, че машинният вот е манипулиран. Единственото му доказателство обаче беше изборният успех на други формации като „Има такъв народ“. Как да повярва, че ГЕРБ може да изгуби!

После се захвана със становището на президента по казуса с канадското гражданство на бившия служебен министър Кирил Петков. В документа, отправен до Конституционния съд (КС), се твърди, че след като първото служебно правителство, в което работеше Петков, не съществува, значи и предметът на делото в КС е изчерпан. „Тогава защо ни питате за бивш премиер, бивши министри? Щом едно правителство не е вече в управлението, забравяте за тях – по руменрадевски. То вече не съществува. Защо се занимавате с мен?“, обърна се Борисов към присъстващите журналисти. И предупреди КС, че ще се изложи, ако последва препоръката на президента.

За политическия живот направи обобщението: „Първо ДПС прогледнаха, че подкрепата им за Радев е била грешка. След това „Да България” прогледнаха, че правят измами с избори. БСП прогледнаха, че служебното правителство води към катастрофа. Всичко, което ние от месеци обясняваме, те сега го потвърдиха.“

И завърши „забавната част“ с виц, който беше напълно в тон с апокалиптичните му пророкувания: „Попитали Радио Ереван: „Кога България ще стане по-добре? Радио Ереван отговори: „Вече бяхме.“ Това ги очаква българите в следващите месеци.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *