Борисов отмени промените в Изборния кодекс: Ние зор за хартиена бюлетина нямаме

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отмени част от промените в Изборния кодекс, които правната комисия в Народното събрание обсъжда и гласува цяла нощ.

Ние зор за хартиена бюлетина нямаме, искаме справедливост и честност. Нищо не налага такъв драматизъм, коментира Борисов на извънреден брифинг в централата на партията, след като депутатите на Продължаваме промяната и Демократична България напуснаха пленарна зала.

Някои се опитват да ни пришиват към хартиената коалиция в НС. Ние победихме за пореден път с техния изборен кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни, заяви лидерът на ГЕРБ.

Общественият съвет към ЦИК не само, че не трябва да бъде закрит, а напротив – удвоете го. Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни. Предлагам да говорите с колегите – обърна се той към Десислава Атанасова и Томислав Дончев, много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини.

Борисов каза още, че район „Чужбина“ може да остане и попита: Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли,ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори“.

„Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, ако дава – да го докаже. Нямаме повод да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме обещали и на нашите избиратели да могат да гласуват с хартия, така че нека не ни присъединяват. До среднощ слушах дебатите в парламента. Сега този дебат се повдига, за да се избяга от спора за Маришкия басейн, покупките на газ, и пр.“, заключи Борисов.

В парламента депутатите от „Продължаваме промяната и „Демокр“атична България“ заявиха, че няма да влязат на нито едно заседание в пленарната зала заради промените в изборния кодекс, приети с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *