Борисов нареди ресторантите да отворят на 1 март

От утре пускаме всички паралелки ученици в малките населени места. На 1 март задължително отваряме ресторантите, повече по тази тема няма да се говори. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Исперих, където пристигна заедно с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и финансовия министър Кирил Ананиев. За визитата на Борисов се разбра от страницата му във Фейсбук. На няколко пъти през последните месеци премиерът все твърдеше, че ще има отваряне на заведенията, но то така и не се случи, обичайно след сериозен отпор от Националния оперативен щаб и от медицински експерти.

Засега успяваме да държим прилични норми – 26-и сме в Европа по заболеваемост. Огромни усилия се полагат, каза Борисов по повод разпространението на коронавируса в страната.  На всеки Европейски съвет настоявам пред колегите да въведем единен медицински протокол, посочи още Борисов и отбеляза либералните мерки, въведени у нас. Всеки има своя бизнес и иска да го развива, каза още Борисов.

Той отбеляза добрата работа на лекарите. До 28 февруари ще получите парите за първа линия и увеличението на заплатите, обеща премиерът.

В Исперих Борисов и министрите разговаряха с директора на болницата д-р Абдулах Заргар, който наскоро получи българско гражданство.

„Доктор Абдулах Заргар вече е български гражданин. Той има голям принос за българското здравеопазване и за успешното управление на болницата в Исперих. В този казус институциите отново доказаха, че  могат бързо и адекватно да решават проблемите на гражданите. Благодаря и на доктор Заргар за професионализма и отдадеността. Уверен съм, че той ще продължи да бъде все толкова обичан и грижлив лекар“, обяви премиерът.

По стар негов обичай премиерът не пропусна да използва и това си пътуване, за да изсипе куп самопохвали. „Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“, заяви той, докато разгледаше на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така, че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят.

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът. Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин – и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа – ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

„От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата щели да бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *