Борисов нареди: Да няма медици без защитни облекла

Премиерът обяви, че може да започнем да изнасяме за ЕС, но след като се презапасим

Да се зададе въпрос, че има медик без защитно облекло, ме взривява, заяви премиерът Бойко Борисов при поредното си посещение в една от фабриките в страната, която произвежда защитни средства за нуждите на здравните специалисти. Според шефа на предприятието до момента в него са произведени 15 хил. броя защитни облекла, а до края на седмицата ще бъдат издадени още 9 хиляди.

Цехът седмично можел да предава между 10 и 15 хил. бройки.

Борисов инструктира ръководителя на оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който го придружаваше на инспекцията, да пусне имейл до всички болници и обади ли се някой, че му трябват такива средства, до два часа да ги получава. По думите на Мутафчийски във ВМА 40 лекари работели със специалните защитни облекла. “А ние изпращаме 4 000 облекла”, похвали се Борисов.

Той обяви още, че ще информира Европейският съвет днес, “че сме над резервите и можем да им даваме”. “Да се презапасим и тогава да помогнем и на другите колеги”, посочи Борисов.

Той нареди и да се събере мнение от медицински сестра и лаборанти доколко са им удобни защитните облекла, за да се правят подобрения, ако са нужни. Премиерът беше информира, че тест на плата на облеклата, проведен в рамките на седмица е установил, че през тях не преминават никакви вируси. В същото време, през стандартна медицинска престилки, минавали 99.7% от тях. От фирмата казаха на Борисов, че вече работят и по изработката на медицински престилки от специалния плат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *