Борисов набързо оряза краткия списък с евентуални служебни премиери

И без това твърде краткият списък с потенциални кандидати за служебен премиер ще се скъси още повече заради водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Днес той обяви, че не желае за такъв да бъдат номинирани председателят на парламента Росен Желязков и шефът на Сметната палата Димитър Главчев.

Изявлението му беше отправено към президента Румен Радев, който трябва да подбере между малък брой висши държавни длъжности ръководителя на бъдещото служебно правителство.

„Няма да позволя по никакъв начин да е Росен Желязков, а истински се надявам президентът да не посочи и Главчев, защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Няма да е красиво, затова го моля да не го прави, ако е възможно“, заяви герберският водач пред медиите в парламента.

След промените в Конституцията, които сглобката извърши в края на 2023 г., вече президентът няма правото да избере свободно служебен министър-председател. Такъв може да бъде определен измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера сутринта се разбра, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова, която е един от потенциалните служебни премиери, неочаквано е подала оставка.  Самият омбудсман Диана Ковачева беше наскоро избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. И заради съпротивата на Борисов потенциално остават само шефовете на БНБ или заместниците на Главчев в Сметната палата.

Това, че Борисов се помоли на държавния глава, по-скоро подсказва, че Борисов се опитва да се отърси от неизбежните обвинения, че служебният кабинет ще бъде реално правителство на ГЕРБ, ако Радев избере Желязков или Главчев. При такова развитие впоследствие Борисов може да заяви, че се е противопоставил, но президентът не го е послушал.

Иначе лидерът на ГЕРБ заговори с неочаквано благ и спокоен тон за политическата ситуация. Той смята, че след предстоящото двумесечно управление на служебното правителство ще успее да се договори отново с ПП-ДБ. Така поне изглежда от объркания му коментар по темата.

Най-напред Борисов отново се оплака, че десните не са пожелали да отстъпят МВР на неговата партия. По думите му, той и хората му се бояли, че ще бъдат незаконно арестувани отново, както се случи през 2022 г. и затова настояли да получат контрола над вътрешното министерство. Получили са отказ на преговорите и, както изглежда, това е провалило окончателно ротацията, която двете политически сили планираха.

Той спомена, че провел разговор със съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев по време на лидерската среща миналия петък. „Заедно бихме могли да предложим на президента нещо работещо през тези два месеца, докато се състезаваме на изборите, държавата да няма отстъпление назад. Получих отговор, че без вътрешно няма да остане“, обясняваше неясно Борисов.

Дали обаче това означава, че имат спорове с ПП-ДБ и за служебния кабинет, не се разбра. По тежкия казус със служебната власт, заради който вчера президентът Румен Радев обвини десните, че вкарват страната в конституционна криза, Борисов отказа да говори.

„Аз от конституционно право не разбирам. Да се правя на конституционалист, не е редно. Мога да ви говоря за геополитика колкото искате – считам, че съм най-компетентният там в България; мога да говоря за много неща“, обясни той пред журналистите.

За бъдещето обаче е оптимист. „Сега е времето да си решим регулаторите заедно, да си решим поправките по механизма (за съвместните назначения – бел.а.). Нищо не се е случило фатално. Няма да са един-два месеца министри. Просто няма да пътуват един два месеца, защото се видя, че най-успешното, което правят, е да пътуват в чужбина“, обобщи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *