Борисов лъже нагло!

И по негово време мигрантският натиск не е спирал, заяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков

 

Прокуратурата е политическа собственост и припява на ГЕРБ, заяви бившият вътрешен министър и депутат от ПП Бойко Рашков пред bTV. Според него ръководството на ГЕРБ си избира главните прокурори в България, въпреки че трябва да са независими. Думите му са по повод това, че преди седмица държавното обвинение отново го извика на разпит за изнесена от него информация по разследването за парите от магистрала „Хемус“. Рашков обаче отказа да се яви.

„Преди няколко месеца бях поканен от наблюдавашия прокурор по това дело. Познаваше материалите, говорихме на един и същ език, а сега друг прокурор се опитва да се срещне с мен“, обясни той. По негови думи, няма какво повече да каже на прокуратурата по случая, заради което няма да отиде на разпита.

„Не мисля, че прокуратурата може да злоупотребява с правомощията си, като привиква полицити по един и същ въпрос“, категоричен е Рашков. Той припомни, че когато в качеството му на вътрешен министър е оповестил публично информация от разследването за „Хемус“, от ГЕРБ са се подигравали на твърденията, че пари са изнасяни със сакове и чували. „Което се оказа абсолютен факт. После с тези пари са строени хотели, купувани са луксозни имоти“, посочи Рашков. Производството за парите от строителството на магистралата е към своя край, твърди още бившият министър.

Преди седмица държавното обвинение съобщи, че във връзка с разследването по делото „Хемус“ с постановление прокурор в СГП са отделени материали относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“. В тези материали, макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях). С постановление от 16.09.2022 г. на основание  Закона за съдебната власт (ЗСВ) СГП е възложила на органите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“-МВР (ГДБОП-МВР) извършването на проверка по отделените материали и е дала конкретни указания какви обстоятелства и по какъв начин следва да бъдат изяснени.

На 20.11.2022 г. в предаването „На фокус“, излъчено по Нова телевизия, доц. д-р Бойко Рашков, бивш министър на вътрешните работи, направи следните изявления: „Има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София“. От това може да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани, добавят от прокуратурата.

Подобна информация и до този момент не е била докладвана от ГДБОП-МВР на СГП по делото „Хемус“, нито е била докладвана от ГДБОП-МВР по проверката, възложена във връзка с договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на АМ „Хемус“, твърди прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *