Борисов към Радев: Ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук

Премиерът Бойко Борисов използва деня за почит на жертвите на тоталитарните режими за намеци срещу президента Румен Радев и неговата изява преди седмици с вдигнат юмрук. “Тоталитарните режими прекършиха милиони човешки съдби. Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани основни свободи, нямат място в днешния свят! Няма място и за националсоциализъм и комунизъм”, пише Борисов на страницата си във Фейсбук.

“Убеден съм, че няма място и за реваншизъм и разделение. Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията. Правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес”, добавя той. Очевидно Борисов има предвид президента Румен Радев, който на 9 юли т.г. излезе от президентството, за да се срещне с насъбралите се хора точно с вдигнат юмрук. Тогава той се обърна към множеството с думите, че “българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си.” И призова: “Не на страха! Ще си върнем България! Мутри, вън!”.

Оттогава президентът Румен Радев почти всеки ден прави изявления, в които твърди, че единственият изход от политическата криза са оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, разпускане на парламента, служебно правителство и предсрочни избори. Последната му изява беше в събота от паметника на Шипка. От своя страна пък Борисов контрира с идеята за Велико народно събрание и нова конституция, която не е посрещната с ентусиазъм нито от парламентарните, нито от извънпарламентарните сили, нито от протестиращите.

“Историята трябва да се помни, за да се взимат правилните решения, дори когато са трудни за взимане. Вярвам, че ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук! Затова нека ги отстояваме с дела”, пише сега още Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *