Борисов за изтеклия запис: Не може да ме впечатли

Цветанов: Сигналите са тревожни, виждал съм Божков след срещи с Борисов

 

„Това не може, не да ме впечатли, да ме накарат да се замисля“ – така премиерът Бойко Борисов коментира изтеклия в петък запис, за който се твърди, че е от негов разговор, по време на поредното живо излъчване от джипа си, докато проверява строежа на магистрала „Хемус“ на рождения си ден.

При тези думи пиарът му Севделина Арнаудова, която снима видеото на живо, вметна, че „в България героите са скрити зад анонимни ай пи адреси“, очевидно визирайки вчерашния запис.

По-късно през журналист попита Борисов дали не го ядосва фактът, че някой се опитва да клати държавата като пуска някакви записи.

„Това са 10 години вече. Това са 10-15 години, нищо ново не научиха. Като наближат избори започват по един и същи начин – ментета, записват се Е, Ненчо Балабанов (актьорът, известен с имитациите си на премиера – б.р.) да го вземат, той най-готино ме имитира и да кара от сутрин до вечер“, каза Борисов.

На последвало вмятане от журналист, че тази сутрин е имало нова порция есемеси и писания от Божков, Борисов отговори: „Нека си пише човекът. Всеки може да пише каквото си иска, аз строя“.

Междувременно бившият втори в ГЕРБ и настоящ председател на управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов коментира пред радио „Дарик“, че записът дава тревожни сигнали. Без да напада пряко премиера, Цветанов критикува голяма част от политиките на управляващите, които по думите му никога не са били част от политическата програма на ГЕРБ.

От записът, чийто автентичност не е потвърдена, става ясно, че Борисов оказва натиск чрез държавен регулатор над частна компания, заканва се на евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и има предварителна информация, че ще бъде повдигнато обвинение на бившия зам.-министър на икономиката за къщата му за гости.

„Трябва да се питат засегнатите страни в тази история. Тогава „Еврохолд“ беше спряна. Това дава много тревожни сигнали“, коментира Цветанов. Той отрече да е присъствал на подобни разговори в периода, в който бе дясна ръка на Борисов.

„Докато бях вътрешен министър в първия управленски мандат, Борисов по никакъв повод нито ми се е обаждал за някакви назначения, нито да ми разпорежда някакви други решения“, каза Цветанов.

„Решенията за назначаване на тези независими органи става в голямата си част с избора на парламента, а в една немалка част става с избор на съответните контролни министерства. Ако слушаме записът, това е тревожно и по някакъв начин се влияе в независимата съдебна власт“, коментира бившият вътрешен министър. Той допълни, че тези, които участват в разговора, трябва да дадат отговори на въпросите.

„Когато искаш да бъдеш независим политик си създаваш много неприятности. Силната страна, която притежавам като политик, е, че въпреки неприятностите и нещата, които са ми се случвали, мога да заявя, че нямам никаква зависимост от никого“, обяви Цветанов. „Няма запис, в който да съм говорил по този начин. Никога не съм мислил, че по този начин трябва да въздействаш или да противопоставяш институциите или хората“, добави той.

Виждал Божков два пъти след срещите му с Борисов

На въпрос дали знае за срещи между Бойко Борисов и Васил Божков, както и за договорки между представители на правителството и бизнесмена, който в момента е обвиняем, Цветанов отново не отговори директно.

„Виждал съм Божков само един път или два пъти, когато е бил на срещи с премиера Борисов, но не знам за какво са говорили“, каза Цветанов. Уточни, че не е присъствал на тях и не каза кога и къде са се провели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *