Борисов, защо излъгахте сестрите, питат от БСП

Кирил Ананиев замазва скандала в парламента, обяви, че няма как да вдигне заплатите на медицинските специалисти

Господин Борисов, защо излъгахте медицинските сестри. Отговорността е ваша, не можете да се скриете зад някой „главанак“, който готви преврат. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера и го призова да поеме отговорност за това, че обещаните 50 милиона за заплати в болниците, са били променени тихомълком от кабинета на едва 6 милиона. Още вчера социалистите попитаха къде са парите, а здравният министър Кирил Ананиев призна, че има промяна в две поредни постановления на Министерския съвет. Но прехвърли отговорността на Здравата каса. Членовете на Надзорния съвет на Здравната каса отрекоха този въпрос да е решаван при тях. Още повече – публикуваха протокол от заседанието на Здравната каса, в който се вижда, че такава тема изобщо не е обсъдена там, коментира от парламентарната трибуна Корнелия Нинова. Отделен въпрос е, че Бюджетът на Министерството на здравеопазването и този на Здравната каса са две различни неща, две институции. Свидетели сме на редица от лъжи – от премиер, през министър, и накрая се вижда в какво състояние са нещата, продължи лидерът на левицата.

Ние се срещнахме с медицинските сестри по тяхно искане и от тяхно име задавам следния въпрос: „Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани?”, допълни Нинова. Решението не е на Министерството на здравеопазването, а на Министерски съвет. Доколкото знам, все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой „главанак”, който ви организира преврат. Отговорността е лична и Ваша, отсече Нинова.

Председателят на БСП припомни, че от партията вече са внесли предложенията за Закон за съсловните организации, за който настояват здравните работници. Нинова ги призова да не спират да търсят правата си и напомни мотото на протеста им „Не на страха“. Не се отказвайте,исканията ви са справедливи. Болниците, лекарите, пациентите имаме нужда от Вас. Българското общество има нужда от вас и аз съм сигурна че то днес ви подкрепя. Ние ви подкрепяме и сме с вас!, завърши Нинова.

Малко по-късно, по време на парламентарния контрол, министър Ананиев обясни как е невъзможно заплатите на медицинските сестри да достигнат две минимални работни заплати. Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева, заяви министърът. И допълни, че към този момент няма как се увеличат с процентите, за които настояват сестрите.

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“, бяха точните думи на Ананиев.

Припомняме, че понеделник синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на съсловните организации излизат на митинг-шествие в столицата. Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *