Борисов: Защо да ходя в парламента, като ми гласуваха оставката?

„Време е да управлявате, управлявайте! Вече ние не сме ви нужни“, обърна се той към новото мнозинство в НС

„Защо да ходя в парламента, след като ми гласуваха оставката? За какво съм им?“. Така отговори премиерът в оставка Бойко Борисов на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ на въпроса ще се яви ли в сряда в Народното събрание, когато го извикаха депутатите.

Борисов първо посочи, че възнамерява да се яви, но веднага след това обясни, че депутатите го викат не заради плана за възстановяване, а за да го унижат. „Ето го планът, но те не ме викат за него, а искат да правят от парламента – уважавам тази институтция – народен съд“, отсече той. „Мислите ли, че планът ги интерсува? Защо да се явя, след като са ми гласували оставката? Те ме викат, но аз съм вече обикновен гражданини! Да, не съвсем, но защо им беше да гласуват това?“, попита ядосано той. Борисов няколко пъти подчерта, че изборите вече са приключили и вече всичко зависи от новото управляващо мнознство.

„За какво съм им аз. Нали беше зор да ме махнат. Напуснах депутатското място, за да не дразня, не се кандитирах за нищо, за да не дразня. За какво съм им?. Вече думата „Борисов да отговори“ – няма такава дума. Вече управляващите да отговарят“, посочи той, обръщайки се към мнозинството с думите: „Време е да управлявате, управлявайте! Вече ние не сме ви нужни“.

Борисов даде да се разбере и, че няма да се възползва от 7-дневния срок, в който да предложи кабинет и няма да бави предложението си. „Моят страх е, че няма да направят правителство. На тях им трябва служебно правителство – на Радев“, посочи той.

„Опитаха се да се заиграят със здравето на хората и да кажат, че не мислим за него. Членовете на Националния оперативен щаб са държавни служители. Една година не спряха да се подиграват с Щаба, дори гориха маските и казваха, че двама генерали плашат народа. Казват, че ние едва ли не на инат сме затворили Щаба. Няма такова нещо. Моето предложение е, ако искат, да го има този щаб. Д-р Симидчиев да дава указания. Но тук злобата и реваншизма им стигна до там, че в петък толкова искаха бързо да се саморазправят, че приеха оставката на кабинета“, каза още премиерът в оставка.

„Всички коментари от лекари и политици, включително от д-р Симидчиев, доказва, че не знаят българското законодателство. НОЩ е съвещателен орган към премиера, съвсем логично е този Щаб да се разформирова, за да може новата власт да създаде свои щаб – включително от д-р Симидчиев, и от „Има такъв народ“. Но преди това трябва да се промени Закона за здравето, който очевидно не познавате“, коментира и здравният министър Ангелов по отношение на закриването на Националния оперативен щаб за борба с коронавирус. Той посочи, че през май месец може да се стигне до 50 хиляди ваксинации на ден, стига да се организират правилно.

Финансовият министър Кирил Ананиев посочи, че фискалният резерв към 31 март е 7.9 млрд. лв., а в началото на следващата седмица ще надхвърли 8 млрд. лв. –  2 пъти по-голям от минимално изискуемият срок по закон. „От началото на годината досега сме изплатили за социално-икономически мерки 1.345 мрлд. лв., а от началото на пандемията до сега сме платили 5.1 млрд. лв.“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *