Борисов да се качи на линейка, вместо да обикаля с джипа

Премиерът Бойко Борисов да се качи на линейка, вместо да обикаля с джипа. Това призова  Людмил Станев, който работи като лекар в Спешната помощ във Варна, а също така е и писател. Той коментира разхлабването на мерките от днес при пик на заразените, настанените в болница и починалите пациенти, пред Българското национално радио.

Ето какво каза той:

„Намирам за престъпно решението да се отварят разни ресторанти, фитнеси и други неща, защото ние изнемогваме, а пък няма и легла вече в болниците. И как мислите, че се работи в такава обстановка? На последното дежурство имах млад пациент– 27-годишен, с 32 сатурация, което е остра дихателна недостатъчност при норма 100.

И тези тъпи политически ходове, за да се проведат изборите… Аз мисля, че до 1 юли всичко трябва да бъде затворено, без аптеки, магазини за хранителни стоки и болници.

Вместо да обикаля с джипа, премиерът да се качи на една линейка с мен. Предната смяна работих 15 часа, защото два часа чаках заедно с болния, за да го приемат някъде, някъде! Така че му пожелавам, вместо да обикаля по магистралите, да дойде или да се качи на една линейка в София, защото навсякъде е същото положението.

И сме на предела на силите си. Много от лекарите вече са на предела на силите си и обмислят дали да не напуснат.И имат право, защото то е човешко усилие.

Отварянето от утре(1 април – бел. ред.) е ясно до какво ще доведе – до много починали хора. Аз мисля, че е глупаво приоритетът да е икономиката, когато трябва да е здравето. И второ, предлагам, ако въобще някой ме чуе, до първи юли, успоредно с ваксинациите, всичко да бъде замразено, за да можем да стигнем примерно два милиона ваксинирани и преболедували – ние сме останали пет милиона и половина – и да се пресече тази трансмисия. Ако смятаме, че 300 хиляди на месец могат да са имунизират, това са три месеца.

Въобще не ме интересува и е смешно да се говори какъв сезон ще има в туризма! Никакъв сезон няма да има. Нулев! Почивки къде? В интензивното ли?И аз искам да съм на море с моите приятели, но все пак ми се иска повече години да ходя на море, а не само тази.

Хората нямат представа колко е страшно положението, защото не са били лице в лице с болестта. Те си правят планове, без да включват епидемията.

Трябва да се ваксинираме с каквато и да е ваксина. При всички случаи „Астра Зенека“ е по-добра от болестта. Много по-добре щеше да е положението, ако се ръководеше от ген. Мутафчийски, който още преди една година, аналитично, интелигентно, видя какво ще стане. Но никой не го послуша.

Колегите от Спешната помощ са на път да прегорят. И после кой ще обслужва пациентите?

Живейте нормално, имунизирайте се, не ходете на места, където се събират много хора“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *