Борисов в нов сблъсък с ПП-ДБ, иска повече министри при ротацията

Недоволства срещу командировки на министри в САЩ и “пропагандни” обиколки из страната

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разбунтува срещу действия на министри и срещу командировки до САЩ, които водели до разхищения. Той говори пред репортери в парламента тази сутрин.

След въпрос дали имат разговори за (смените в) регулаторите, Борисов посочи: “Имаме разговори – нямаме резултати. И колегите (от ПП-ДБ – б.а.) малко самоуверено почват да мислят за ротацията. Резултатите на министерствата никак не са добри от това, което разбирам. И просто ще имаме сериозни разговори. Много от министрите не си гледат работата, а са се превърнали в партийни секретари. Обикалят регионите, срещат се с техните структури, пропагандират направеното от нас за тяхно, или за само тяхно. Чувам за подготване на командировка в Щатите – една огромна делегация.”

Според лидера на ГЕРБ всичко това водело до разхищения на държавни пари. Той намекна, че ще настоява за смяната на повече министри. В момента правителството се смята, че е доминирано от ПП-ДБ.

“Някаква такава пропаганда тече, която в никакъв случай няма да се отрази добре на ротацията. И това ще им кажа днеска, като дойдат”, посочи Бойко Борисов.

Той нападна ПП-ДБ и по линия на изборите в София, а и в страната. Според него имало нещо “нечисто” и “купено”, като се позова на делото, което БСП водят срещу избора на Васил Терзиев за кмет на столицата.

След констатация на репортерка, че той все пак подкрепя ПП-ДБ и тази “сглобка”, Борисов отвърна: “Нито аз, нито колегата Петков, нито… айде да не изброявам всичките лидери… това е любимото ни нещо, което се случва в момента. И неслучайно започнах с това, че свършихме много добри работи, но в момента, преди ротацията, ще се направи много добра оценка. Корупцията в спортното министерство – мълчанието там продължава.”

След въпроси – остава ли на мнение, че има проблеми със 7-8 министерства, и кои са министрите – партийни секретари, лидерът на ГЕРБ каза: “Ами аз забелязвам едно пътуване из страната. Сега чувам за едно подготвяно пътуване до Щатите, в което не виждам никаква логика – 15-20 дена преди смяната на управление, в случая с премиера. Недоговорени министри… Нали още не е минала тяхната оценка от управляващите, което… Виждате, от едната страна ми се задава въпрос – защо участвам в “сглобката”, а от другата страна ми казват “нашите министри ще продължат да управляват и ще правят каквото си искат, ще пътуват където си искат”. Министри с по 30, 40, 50 хиляди командировъчни платени. Страховито разхищение в правителството.”

Той се оплака, че му броели ядките, които се ядяли в самолета, когато той бил премиер.

“Нали в предизборната кампания и въобще в програмата казахме, че ще намалим държавните разходи, ще намалим администрацията. Сега, като гледам списъка за командировка, който ми дадоха – те 30-40 човека са се нагласили да ходят за пет дена в Щатите… Сега ги гледам. Сега разбрах. Сега ми ги дадоха”, каза Бойко Борисов и размаха списък с имената.

Щял да пътува правителственият “Еърбъс”.

“Ако те отиваха на камината – при президента Байдън, три самолета да отидат! Пет самолета да отидат – ще са малко. Но да отиваш пет дена с пет-шест министри…”, възропта Бойко Борисов. Той обърна специално внимание, че сред командированите отново бил военният министър Тодор Тагарев, а той се върнал само преди няколко дни от САЩ.

“Тези разходки напред-назад… Ще говоря днес с Кирил Петков. Повече не може това да продължава. Абсурд”, отсече Бойко Борисов.

Подкрепата на ГЕРБ не била самоцелна. “Подкрепяме това, което в правилно. Ако ме убеди, че тази разходка за пет дни във Вашингтон с правителствения “Еърбъс”, големия самолет, има полза за държавата, ще дойда, ще кажа “убедиха ме”, както казах за “Чаталджа”, както казах за срещата им със Спас Русев – “убедиха ме” и спирам да коментирам”, заключи Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *