Борисов вижда изход от кризата през… април, май, юни

Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи, това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза.Това коментира премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с министри от кабинета и щаба срещу коронавируса в понеделник.
Експертите докладваха на премиера, че България се намира в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, но в същото време се ускорява процесът на ваксинация.

„В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените, коментира Борисов. Към 8 февруари общо потвърдените случаи на коронавирус в страната са 223 734, а излекуваните -193 25. Активните в момента случаи са 21 152.

Премиерът отново похвали правителството, че противоепидемичните са били приложени много точно и са били ограничени бизнесите, където има струпване на много хора, което е позволило свободното движение на хората. „Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, заръча Борисов наздравния министър Костадин Ангелов. Премиерът настоя решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, а и учителите настояват за такъв подход.

Борисов коментира, че тъй като доставките на ваксините вече са регулярни, може да започне по-масово ваксиниране, както и да бъдат напълно покрити служители като полицаи, военни, учители, работещи в театри, и др. Преди ден страна ни получи първата доставка от 28 800 дози от ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca, като до края на месеца от нея се очакват общо 260 000 дози. Същевременно обаче в понеделник заради лошото време в Германия бе отложена доставката на 17550 дози от ваксината на Pfizer.

Председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на 100 000.

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен. Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, заяви. Кунчев.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че от днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията. „В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата“, добави той. Ангелов опроверга разпространена невярна информация, че спира изплащането по 1000 лева на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея. Здравният министър увери, че средствата са осигурени.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява Covid-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса – латиноамериканския и южноафриканския.

Нови 50 млн. лв. за затворените сектори

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на Борисов, че продължава ускорената работа на правителството по изпълнението на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса, и че се обсъжда включването на нови мерки. Министърът заяви, че след разрешение на Министерството на финансите допълнителни 50 милиона лева са преведени към Националната агенция за приходите миналата седмица, за да продължи работата и разплащането към административно затворените сектори. „Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари“, икономическият министър. Той информира, че е обсъдил с национално представените работодателски организации как ще бъдат разходвани още 211 милиона лева по Механизма на Европейския съюз REACT-EU.

„Те ще бъдат разходвани отново за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса, като първата мярка ще стартира до 10 дни след решение на Мониторинговия комитет и решение на Министерския съвет, по която мярка имаме получена нотификация от ЕК още декември“, съобщи Борисов. Той докладва, че средствата, достигнали до бизнеса чрез мерките на Българската банка за развитие до момента, са на стойност над 300 милиона лева.

Досега по мярката 60/40 са изплатени 816 милиона лева, като запазените работни места са около 300 000. По мярката „Запази ме“ средствата, достигнали до бизнеса, са 18 милиона лева за 42 000 места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *