Бомбастични цени и некачествени имоти отказват купувачите

Новите жилища преди акт 16 станаха дефицитни

Прекалено високите цени на жилищата и немалкото оферти за некачествени апартаменти в последните месеци доведоха до отлив на купувачите, отчитат имотните брокери в столицата.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест“, определено има намаляване на сделките с жилища. „Причината е разминаването между желанието на купувачите и предлаганото от продавачите. Или е некачествено, или е с прекомерно високи цени. Най-често това се случва при старите жилища. Дори част от панелките достигнаха нивото на офертите за новото строителство. Много са надути цените на този тип жилища в комплексите „Младост“ и „Левски“ – В и Г“, уточнява брокерът. По думите му най-често се колебаят дали да купят хората с готови пари. Причината е, че те търсят нещо по-качествено и на по-изгодна цена, за да си вложат спестяванията, но в момента предлагането на хубави имоти е значително свито и затова сделките намаляват. „От друга страна, голяма част от строителите на нови жилищни сгради спряха да продават, с оглед да успеят да пласират имотите на по-късен етап на завършване – акт 14 или най-вече след получаване на разрешение за ползване и на по-високи цени.

Обикновено така постъпват фирми, които нямат бърза нужда от свежи пари за довършване на обектите си. По тази причина голяма част от имотите бяха изтеглени от пазара и вече по-трудно може да се купи ново жилище на първичния пазар“, добавя Атанасов.

Председателят на Националното сдружение на строителните предприемачи Георги Шопов потвърди, че в момента предлагането намалява, защото доста строежи не се започват изобщо заради инфлацията и неяснотите около себестойността. “От друга страна, много колеги, незнаейки колко ще им бъдат разходите, изчакват и продават по-скъпо след акт 16. Така дефицитът се увеличава и се забавя излизането на пазара на проектираните жилища поне с 3 години. Две се строи, след това половин година е въвеждането в експлоатация. За сделка трябват 3 месеца. Всичко това се дължи на голямата административна тежест и на неизпълнение от чиновниците на разписаните от законите и наредбите срокове”, смята той.

Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека“, от началото на годината има лек спад на търсенето, но е бил в рамките на нормалното. „През юни обаче се видя значително намаляване на броя на купувачите – с 37% спрямо същия месец на миналата година. Става дума само за конкретните месеци. Затова не бих казала, че е нещо критично. През юни тази година обаче се появиха повече оферти за жилища ново строителство. На другия полюс е спадът на предлагането на стари имоти, особено в центъра на София. Може би ще трябва да изчакаме края на лятото, за да видим дали това намаляване на купувачите ще се окаже трайна тенденция. Една от причините за известното оттегляне от пазара е очакваното нарастване на лихвите по ипотеките, за което се говори непрекъснато. Другата са високите цени в момента. Има леко намаляване на сделките на клиенти с кредити, предимно за новото строителство, като причините са чисто психологически.

Хората имат известни опасения дали започнатите сгради ще бъдат завършени. Вече проявяват по-голяма предпазливост. Може би на този етап ще има намаляване на спекулативните сделки“, смята Атанасова.

ОЧАКВАНИЯ

Повечето брокери са единодушни, че прогнозираното нарастване на лихвите по заемите ще охлади търсенето. Люба Атанасова очаква след поскъпването на жилищните кредити отначало да има известен застой на цените. „Всичко зависи от това кога ще се вдигнат лихвите и до какви нива ще стигнат те. От значение ще бъде и каква ще е инфлацията“, казва тя. По думите й, най-вероятно е влошаването на състоянието на икономиката ни, прогнозирано от някои експерти за идващата зима, да има силно негативно влияние върху имотния пазар.

Наско Атанасов също смята, че в близките месеци нещата много ще зависят от поведението на банките и лихвените им нива. „Все още е голям броят на сделките, които се финансират с ипотечни кредити“, припомня той.

Според предприемача Георги Шопов обаче поскъпването по ипотеките няма да се отрази много силно на пазара, защото за хората проблем е главницата, а не лихвата по заема. „Увеличат ли ти лихвата на нормален кредит с 2%, плащаш с 32 лв. повече на месец. Най-големият проблем си остава, че доходите не се покачват съобразно инфлацията. Хората искат да купуват апартаменти, но нямат пари. Така жилищата стават недостъпни за гражданите и те губят възможността да ги изплатят за 25 години. Сега ще трябва да чакаме поне една-две години, докато доходите настигнат инфлацията, за да се нормализира пазарът“, прогнозира Шопов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *