Болно гърло и дрезгав глас – едни от първите симптоми на „Омикрон“

Симптомите на щама рязко се различават от тези на останалите

Симптомите на щама Омикрон рязко се различават от тези на останалите щамове. Един от първите признаци на заболяването с щама е наличието на болно гърло, което причинява и дрезгав глас, установили учените, предаде БГНЕС. От главоболие до интензивна болка в тялото, Омикрон не трябва да се приема лекомислено и този вариант е много различен от традиционните симптоми на коронавируса.

Другите стандартни прояви на щама засягат хрема, драскане в гърлото, главоболие, умора и кихане, разкрива проучване на здравната научна компания Zoe. При първите прояви на коронавируса преди година хората бяха предупреждавани да внимават за висока температура, нова и продължителна кашлица и загуба/промяна на усещането за вкус и мирис.

Днес симптомите на Омикрон са по-подобни на тези на обикновена настинка. Това означава, че много хора не осъзнават, че са заразени, и заразяват и други хора, преди да си направят тест. Симптоми като запек, нощно изпотяване, загуба на памет и ориентация, както и липса на апетит също са често срещани сред заразените. И въпреки че симптомите са различни, Омикрон е описан като „доста по-лека форма“ на вируса от д-р Анжелик Кутзи, южноафриканският лекар, който за първи път алармира за новия вариант.

Лекарят предупреждава и че неваксинираните ще усещат много по-силно болката в мускулите и главоболието. Заразеният с Ковид може да зарази други два дни преди появата на симптомите, и до 10 дни след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *