Болнични шефове: Не ходете на църква, да не превръщаме болниците в морги

“Да не се удавим накрая след тези уникални резултати” срещу коронавируса

Навръх Цветница ръководителите на няколко големи болници призоваха хората да спазват карантината и да не ходят на църква, защото в противен случай има риск от нарастване на заболелите от коронавирус, който софийските болници няма да издържат. Нека не превръщаме дните за празнуване в дни за умиране. Да не превръщаме болниците в морги, призова директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов, който заедно с други свои колеги участва в редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб срещу коронавируса.

“Искам да се обърна към сънародниците – да не се удавим накрая след тези уникални резултати. Защото с това хубаво време, което предстои, поне 50 колеги от София вчера ми звъннаха, че ние трябва да реагираме. София беше пълна. А в София са най-много регистрираните случаи и тя е основна отправна точка. София е 2 милиона, а лекарите в София са 9000. От тях една трета са преко заети с коронавируса. Ние не сме Германия с огромния ресурс – и финансов, и фармацевтичен, и човешки – като медицински персонал. Това, което се вижда и в европейските страни – масово започват да падат медицински специалисти, лекари, санитари, сестри, почнем ли да губим тези специалисти, ще стане особено тежко. Най-вече за София, защото тежките случаи от провинцията също ще трябва да дойдат тук”, заяви д-р Асен Меджидиев от името на Софийска лекарска колегия по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

Шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски е разтревожен от това, че много хора се разхождат по улиците, но по думите му най-обезпокоително е случващото се извън храмовете. Досега имаше две срещи на властите със Светия Синод, в първата участва и Мутафчийски, но така и не се стигна до решение за затваряне на църквите – вместо това литургиите ще са отвън, а на Цветница за пръв път няма да се раздава върба.

Видях със собствените си очи какво е майка да не може да прегърне своя син, какво е да поръчаш чували за трупове и да ти кажат, че има само двеста. Ако си останете по къщите, ние в 21 часа ще ви ръкопляскаме, заяви доц. Ангелов.

Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов съобщи, че в спешната болница има 11 пациенти, които са интубирани и на апаратна вентилация. 31 други пациенти са в средно тежко към тежко състояние. Няма пациент в “Пирогов”, който да е в добро състояние. Следващите две седмици ще бъдат критични – не ходете на църква, заяви проф. Балтов.

Ген. Мутафчийски даде да се разбере, че не е доволен от гражданите: Докога хората ще чакат някой да им поеме отговорността? Докога ще се повтаря не ходете в църквите, и ще чакат да се затворят църквите – в края на краищата ние сме хора на 21 век, нека покажем, че сме такива“?

Д-р Меджидиев добави:“Съвместно с правителството, щаба и гражданите постигнахме тези много добри резултати до момента, мога да кажа едни от най-добрите в Европа, направо най-добрите. Защото ние поддържаме непрекъсната връзка с колеги от Европа и обменяме информация. Там положението е ужасно”.

Господ е всеки ден с нас, каза той, убеждавайки хората да не ходят на църква: “Аз като лекар, влизайки в операционната, всеки ден влизам с Господ. Той ни пази и е милосърден. Не е един ден в годината или пет дена, в които трябва да му обърнем внимание. Ние трябва да вярваме в милосърдието му и ние самите да го проявяваме по същия начин”.

В момента милосърдието е да опазим близките си, да останем вкъщи, да се помолим. И ние всеки ден може да го направим. “С един ден не се решава нищо в годината. Напротив, с тези две седмици се решава бъдещето на нашите поколения, на нашата държава”, допълни докторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *