Бойко Борисов няма да се върне нито на бял кон, нито на син, зелен или червен

Бойко Борисов предпочита избори, затова направи този водевил. По-изгодно му е – отлагат се реформи, избори на членове на ВСС, на регулатори, промени в службите. Така той продължава да контролира по-голям дял от държавата.

Но какво следва? Има ли надежда при нови избори Борисов да спечели повече и да се върне като премиер?

ГЕРБ сега има 69 депутати, ПП-ДБ 64. Разликата им на изборите беше процент и половина. Сега Борисов се надява да вземе повече. Примерно, вместо 69 депутати да стигне 75. И?

Първо, как ще надмине 70 депутати? На петкратните избори от 2021 г. насам, той слезе и се закрепи на около 660 хил. гласа, с всичките манипулации, купуване на гласове, фалшификации, гласуване под заплаха на силните местни власти – мрежата на ГЕРБ. Пет пъти избори за две години и половина и това е положението – ГЕРБ спечели три пъти, но Борисов предлага калинки като Габриел. Няма сила да се предложи за премиер и няма кой да го приеме.

Прогнозите му дават същия резултат и сега. Толкова му даваха и преди да получи 69 депутати на последните избори. С този резултат в сегашния парламент му трябват още три партии да направи правителство. Надява се, че след новите избори ще му трябват „само“ още две партии.

Да допуснем, че ГЕРБ вкара 75 депутати. Комбината с ДПС, които имат твърдо около 35 депутати, е сигурна. Трябва още една партия, за да направи правителство. Коя е тя? Най-близо е до ума ИТН. Те ще вкарат пак 11 депутати, дори може да ги напомпят с два-три повече. Човек не се сеща за друга партия патерица на Борисов. Защото преди да направят сглобката, Слави Трифонов заяви от името на ИТН, че ще подкрепят експертно правителство на Габриел. Беше готов. Габриел каза, че чака техните предложения за министри. Само че Борисов ги подритна и избра сглобката – стабилно мнозинство, пишат се евроатлантици и т. н.

Сега ще гледаме нов епизод от същия сериал. Слави ще иска министри, да настани Караджов на топло, още поне три сукалчета. И ще имаме нова тройна коалиция.

След всички клетви на Корнелия Нинова, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, тя едва ли ще се опозори.

В тази ситуация някои си въобразяват, че ГЕРБ може да предложи пак кабинет на Борисов (евентуално вице – Пеевски). Очакваме с нетърпение този цирк. Как ИТН ще гласува за такова правителство. Или „Възраждане“. И колко ще просъществува, ако вземат, че го изберат?

За онези, които обичат да сравняват с Италия – и там Берлускони се върна за малко като премиер след прекъсване. Ама как завърши? Накрая го осъдиха и не лежа в затвора само защото беше на възраст.

За отбелязване – нашият е още на възраст, в която може да лежи в затвора. Борисов е пътник, няма да се върне. Единствената реалистична посока за него е съдебната скамейка.

Сега му личи и по физиономията, че все повече губи влиянието си. Ден след ден отслабва (иначе се закръгля все повече). Основната му грижа е да не изберат без него главен прокурор и да го почнат. Затова политическата криза у нас се казва Бойко Борисов. Това големите медии не го казват. То е като слона в стаята, когото се правят, че не забелязват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *