Божков се оплака: Отношението към културата в България е варварско

Милиардерът честити 24-и май, зове за подкрепа на подписка за спасяване на античната колекция

Навръх 24-и май, Васил Божков не пропусна да честити празника на страницата си във Фейсбук. Милиардерът нападна остро властта, като обясни, че отношението у нас към културата е варварско. Той пусна и видео с обръщение. Ето и какво каза беглецът в Дубай:

Честит празник.

За съжаление в България отношението към културата в момента е варварско. Това може да бъде променено, само ако не се страхувате.

Припомнете си как се отнeсе държавният апарат към световно културно наследство и ако желаете подкрепете петицията на @Thrace Foundation, добави към поста си Божков.

Ето и текстът на въпросната петиция:

Една от най-богатите колекции с антични предмети от Тракия, Гърция, Средния и Близкия Изток, Мала Азия и Етрурия в момента е застрашена от разрушаване, поради своеволните действия на местните власти!

Подпишете тази петиция за да се преборим колекцията да не бъде иззета и местена противозаконно и без правно основание и необходимата подготовка, защото това ще означава нейния край.

В момента българските власти се опитват да изземат безценни и много крехки артефакти, някои на повече от 5 000 години, без правно основание и без необходимата подготовка за опаковането, транспортирането и опазването на националните богатства.

Ние вярваме, че световното културно наследство не трябва да бъде обект на политически и бизнес интереси и да става жертва на войната на правителството с отделна личност.

На 29 януари Прокуратурата нахлува в сградата частен музей на Фондация „Тракия“ и започва опити за иззмането на културно-историческите ценности без каквито и да било документи, подготовка, обезопасени транспортни контейнери и застраховка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *