Божков бил притиснат от Борисов и Горанов за 24 млн. лв. за реклами в Нова телевизия годишно

Хазартният бос публикува от Дубай паметна записка от среща с Домусчиев

Хазартният бос Васил Божков, който е с 11 повдигнати обвинения и се намира в Дубай, публикува в понеделник нови материали, които според него показват натиск от страна на правителството на Бойко Борисов върху бизнеса му.

Божков разпространи “паметна записка”, според която той дава крупна сума за реклама в Нова телевизия на Кирил Домусчиев, а в замяна трябва да получи “пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите”.

“Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой. По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между “Национална лотария” АД, “Ню геймс” АД и “Нова броудкастинг груп” ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС”, обяснява Божков.

“Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа”, посочва той.

ПАМЕТНА ЗАПИСКА

1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсирам с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в “Лудогорец”.

3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и

спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)

Това му е нивото

Паметната бележка е автентична, стана ясно и от позицията на бизнесмена Кирил Домусчиев, публикувана във фейсбук-профила му. Той обаче твърди, че записката доказва, че винаги е спазвал законите и етиката в отношенията си.

Собственикът на Нова телевизия твърди, че преди той да купи медията Божков е плащал за реклама много по-големи суми и посочва, че първият договор бил още през 2012 г.

Неговият бизнес без реклама е невъзможен. Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук!“, пишев Домусчиев.

Той се възмущава, че тотото има договор за реклама с бТВ. Според него, така подписан, контрактът не давал право на спортния тотализатор да рекламира в Нова телевизия.

Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна (“БТВ медия груп ”) е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България“, пише Домусчиев. По въпроса ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията.

Хронология на събитията

Сделката за придобиването на “Нова Броудкастинг Груп” и част от “Нет инфо” от фирмата на братя Домусчиеви “Адванс Медия Груп” бе обявена официално в края на февруари 2019 г. Комисията за защита на конкуренцията даде зелена светлина за операцията, след като преди това спря продажбата на Нова телевизия на чешкия бизнесмен Петър Келнер.

Домусчиеви купиха Нова телевизия за 185 млн. евро, половината от които бяха финансирани с огромни кредити от 4 банки: УниКредит Булбанк – 50 млн. евро, БНП Париба – 20 млн. евро, ОББ – 20 млн. евро и Банка ДСК – 10 млн. евро.

Още преди покупката на Нова телевизия от Домусчиеви обаче медията се финансираше с крупни суми от “Националната лотария”, които тя така и не сметна за нужно да обяви пред аудиторията си. По изчисления на специализираната агенция “Медия клуб” лотарията на Божков е била топ рекламодател на пазара на печатни и телевизионни медийни услуги през 2017 г. с вложения за 23 млн. евро. Същата позиция лотарията имаше и през първата половина на 2018 г. Още по това време се забелязваха странни разминавания в отчетите на лотарията и данните за рекламата, защото излиза, че лотарията е плащала невъзможно висока сума за реклама на базата на официалните си приходи.

На 7 февруари 2018 г. Mediapool първа сигнализира за проблема с агресивната ТВ реклама на “Националната лотария”, но последвала проверка в трите национални телевизии на Държавната комисия по хазарта, ръководена към онзи момент от “девойката” (по израза на Божков) Мария Филипова, установи, че въпросната реклама е законна.

След избухването на скандала с Божков в първото му медийно интервю – пред “Свободна Европа” през януари 2020 г., той призна, че след отхвърлянето на Петър Келнер за покупката на Нова телевизия временно е оттеглил средствата за реклама в медията “докато не дойдат новите собственици”. Причината била, че Нова телевизия отказала да го подкрепи срещу Валери Симеонов, който на 16 януари внесе законови поправки за закриване на лотарията.

Откакто братя Домусчиеви купиха Нова телевизията, кадри от медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, заеха ключови постове в медията, а редица знакови имена от телевизията напуснаха или бяха съкратени.

Последната съвместна публична изява на Васил Божков и премиера Бойко Борисов, преди държавата да реши да притисне бизнесмена да си плаща данъците и таксите, бе през лятото на 2019 г. На 8 юли миналата година министър-председателят събра на една маса в Министерски съвет босовете на футболните клубове у нас – Васил Божков, Георги Домусчиев, Гриша Ганчев, за да ги убеди да не уговарят мачове. На срещата присъстваха още министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният прокурор тогава Сотир Цацаров. Сега излиза, че никой от тях към онзи момент не е знаел, че Васил Божков дължи на бюджета 700 млн. лв. данъци и такси с лихвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *