Богоизбран строител разиграва коня си в столичния кв. “Лозенец”

Обезобразяването на някогашният елитен квартал „Лозенец“ върви с пълна сила. Всяко ъгълче на зеления доскоро район продължава да се превръща в строителна площадка. Нищо, че наблъсканите една в друга жилищни кооперации отдавна са изсмукали и последната молекула кислород тук.

Подобно “подробности от пейзажа” обаче изобщоне са в състояние да стреснат именитите строители и още по-именитите инвеститори, решили да донатъпчат джобовете си с поредния поредния скъпарски проект. В името на Царица Парица, те не спират да изтезават живущите в района както им падне – с почти денонощно “блъскаща” и “вибрираща” тежка техника, с разрушаване на тротоари и съсипване на пътни настилки, с въвеждане на удобна за тях и странна за обикновените граждани (меко казано) организация на движението и т.н.

През последния месец един от известните в този квартал строителен предприемач Явор Капитанов буквално подлуди обитателите на доскоро тихата и китна уличка „Николай Лилиев“. Огромни камиони, натоварени с пръст от още по-огромния изкоп на бъдещата сграда на съседната улица „Вежен“ буквално са окупирали пространствата около строителната площадка.

Непрестанният шум и мръсотията

обаче явно се оказват недостатъчна „екстра“ за миролюбивите все още съседи на “дюлгерите”. За да бъде пълна подигравката с писаните и неписани морални норми, предприемачът е успял да мобилизира в своя полза дори част от служителите на общинската фирма “Център за градска мобилност”. Задача им е… зорко да бдят по специалността си и да разчистват трасето пред камионите и строителната техника, обслужващи височайшия обект. Как се случва това ли?

Просто е – усърдни чиновници звънят на собствениците на “неправилно” паркираните автомобили и любезно ги уведомяват, че трябва да ги разкарат оттам. А къде да ги откарат живеещите в квартала, които по правило са си платили правото целогодишно да паркират автомобилите си в „зелената“ зона, това не интересува нито строителния предприемач, нито управата на общинската фирма, нито нейния принципал в лицето на Столичната община. Колкото и да е озадачаващо да изглежда това…

Сигналите за бастисването на кварталните улици и неспирния шум също заливат общината, но явно никой не смее да се опълчи на влиятелния инвеститор и по тази линия. Така че логично стигаме до въпроса “Кой точно е този човек, способен да подчини на волята си всички институции, контролиращи строителните процеси и процедури?”

Става въпрос за фирма “Сити дженерал-1“ ЕООД, която според информационната табела на обекта е възложител и строител на градежа. Неин едноличен собственик е Явор Капитанов.

От години името на строителния предприемач се свързва с близките му отношения с червения политически елит на държавата. Той е  бивш служител в Министерството на вътрешните работи, но още в началото но 90-те години напуска ведомството и се насочва към частния бизнес.

Бизнес историята му преминава през атрактивните по време на мутренските времена

инвестиции в ресторантьорския бизнес и контактите, които той осигурява със силните на деня. За първи път името на Капитанов се появява в медийното пространство през 2002 г., когато пред тогавашният му ресторант в кв. „Лозенец“  – „Талисман“ , известен като сборище на политици и ъндърграунд босове избухна самоделна бомба. По това време се заговори , че причината за това е разчистване на бизнес интереси, но така и не стана ясно кой какво е делил…

През 2005 г. Капитанов купува една от най-красивите исторически сгради сгради в центъра София – ресторант „Крим“, по-известен като Руския клуб заради основните клиенти на заведението.

Няма грешка – самосвалът слиза към по-широките градски артерии на заден ход, защото около строителната площадка всичко е тясно и шофьорът нито може да обърне, нито да продължи напред и да излезе от другия край на улицата.

Дотогава той е собственост на един от ръководителите на дружествата в легендарната бизнес -борческа групировка „Мултигруп“  – Спартак Жаров., който се разделя с емблематичния столичен имот срещу  961 хил. евро.

Десет години по-късно – през 2015 г. Капитанов успява доста успешно да хариже имота на скандалната бизнес дама, издирваната в целия свят – крипокралица  Ружа Игнатова, обвинена в изграждането на финансова пирамида „OneCoin“.

Параметрите на сделката са доста впечатляващи за времето си. За да придобие имота, Игнатова налива в джобовете на Капитанов 4.2 млн. евро или за 1690 кв.м. в центъра на столицата, тя е платила по 2485 евро на кв. метър…

Същата година става ясно, че

Капитанов се впуска в нова впечатляваща инвестиция.

Той започва изграждането на четири звезден хотелски и СПА комплекс в  разложкото село Баня. Местната легенда разказва, че за това си начинание е бил привлечен от бившия командир на военното поделение в Банско Емил Пачеджиев, с когото са стари приятели от времето на службата си в МВР.

Покупката на земята е направена в 2004-2005 г. от фирма „Бане Банско” ООД, когато собствениците на земите тук ги продали на цени от 14 до 20 лв. на квадратен метър. Проверка в информационната система “Дакси” показва,  че по това време участие във фирмата са имали регистрираното във Великобритания дружество  „Ултрадом пропъртиз лимитид”  и рекламният бос Красимир Гергов. Според запознати, фирмата е имала намерение да изгради голф игрище и е изкупила над 50 дка земеделски площи в землището на селото, но проектът не е бил реализиран.

През 2013 г. фирмата променя името си на „Хот Спрингс-Баня“, но едноличен собственик и до днес си остава Капитанов. Предназначението на бившите земеделски земи също е променено, утвърдени са площадките и трасетата за проектиране. С две думи – отворен е пътя за раждането на  новия комплекс  в местността “Бански път”.

Информациите от времето на откриването на строителството, отразяват присъствието на целия общински елит на Разлог, оглавяван от наскоро отстранения кмет Красимир Герчев. Тогава е обявено, че инвестиционният проект е на стойност около 20 млн. лв., а разгърнатата застроената площ на обекта е 13.913 квадратни метра: около 140 стаи и апартаменти, способни да подслонят едновременно около 340 души.

Вече готов, комплекс „Hot Springs Medical & Spa“ преди три години се прочу и с още нещо – лидерката на БСП Корнелия Нинова поглези там партийния си елит, обяснявайки че прави семинар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *