БНТ пусна снимка „зрителна измама“ на Бориславова и Петков

БНТ пусна във Фейсбук снимка на бившия вече премиер Кирил Петков и говорителя на кабинета му Лена Бориславова, направена при предаването на властта на служебния кабинет във вторник, на която изглежда, че двамата се държат ръка за ръка.

Видео от качването им по стълбите обаче ясно показва, че това не е така, а просто кадърът е хванал засичането на движението на ръцете им една пред друга, но въпреки това снимката остава във Фейсбук страницата на БНТ, събирайки лавина от коментари и спорове дали Кирил Петков и Лена Бориславова се държат за ръка на стълбите на Министерския съвет.

Във Фейсбук самата Бориславова обясни, че това е поредната голяма лъжа.

„Днес в Министерския съвет имаше най-малко стотина репортери, фоторепортери, оператори. Всички знаехме, че те ще бъдат постоянно с нас и ще заснемат всичко, от всякакъв ъгъл, включително такъв, от който изглежда сякаш съм хванала премиера за ръка. Не бих и не съм го направила“, написа Лена Бориславова.

Тя посочва, че няма проблем, че има такъв кадър, но има проблем, че той ще послужи за поредната акция, която да дискредитира участието на жени в политиката и да удари по лидера на партията, която започна промяната – Кирил Петков.

„Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г. Уви, над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение. Тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение – друго е средството за успех и то зависи пак от мъж. Промяна е нужна в света, но още повече тук, в България“, завършва Бориславова.

Чак тогава БНТ се сети и пусна и други снимки от церемонията, от които ясно се вижда, че премиер и говорител не са се хванали ръка за ръка.

Авторът на снимката Десислава Кулелиева, която е фоторепортер на БНТ, коментира пред „24 часа“, че това е зрителна измама. Тя е прегледала внимателно всичките си кадри и има само един, на който изглежда така. На нито един друг от серията снимки, които е направила не се вижда подобно нещо. Което е практически невъзможно да се случи в живота.

Съвременните репортажни фотоапарати правят стотици кадри едновременно, от които после фотографите избират подходящия кадър. Хипотезата дадено събитие да бъде заснето само на един кадър от тези серии е практически невъзможна. Все едно на футболен мач голът да попадне само в един кадър от заснетата серия само на един фотоапарат. Или не е имало гол или има някакво странно оптично явление, обяснява Кулелиева.

Извинение за манипулацията от страна на обществената телевизия до този момент няма. И това не е чудно след като Емил Кошлуков запази поста си на генерален директор на БНТ, въпреки изтеклия си мандат и не без специалното участие на президента Румен Радев.

Очаквано публикацията на БНТ събра стотици коментари във Фейсбук, като хората отново са разделени. Все пак немалка част осъждат манипулацията на обществената медия.

„Браво на Националната ни телевизия, достойни! Молодец! Браво! Надминахте жълтите вестници! Дъното е ваше“, пише потребител с име Елена Йорданова.

„С тоя пост надминахте „Шоу“ и подобните…Жалко, че подобни жълтинки, които списвате, всъщност се спонсорират с парите на българския данъкоплатец! #112 място ни е много“, пише друг потребител с име Елена Велчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *