Биткойн е пирамидална схема

Последните две години бяха изключително волатилни за криптовалутите, но 2019 г. беше плодотворна за притежателите на най-масовата от тях – биткойнът. Стойността на един биткойн нарасна с над 85% от 1 януари до края на 2019 година, което го постави сред някои от най-добрите финансови активи.

Всъщност неотдавнашен доклад на Bank of America определи биткойн като най-добрата инвестиция за последното десетилетие. Но въпреки успехите, много критици все още съветват да не влагаме парите си в биткойн.

„Това е пирамидална схема“, твърди главният икономист на Lending Tree Тендаи Капфидзе пред Yahoo Finance. „Вие печелите пари само въз основа на хора, които влизат след вас. От биткойна няма истинска полза в световен мащаб. Вече десет години всички се стремят да създадат някаква полезна програма за него. Това е решение в търсене на проблем, а все още не се е намерил проблем за решаване“, подчертава още експертът.

Вследствие на параболичното покачване на биткойн в началото на 2017 г., видяхме приемане на криптовалутите от някои от най-големите финансови институции в света. Дори централните банки направиха първите стъпки към прилагането на собствени цифрови валути.

Все пак, казват експертите, инвестирането в криптовалута като клас активи е чисто спекулативно.

„Притежавам няколко криптовалути. Влязох в пазара в края на 2016 г. и в началото на 2017 г. Купих ги с равни тегла и със специфичната мисъл: „има нещо тук, просто не знам какво е“, казва главният пазарен стратег на Bruderman Asset Management Оливър Пурше. „Имам пет … ако имам късмет една от тях ще стане звездна“, посочва Пурше. Експертът е инвестирал в криптовалута не само за да разшири портфолиото си, но и да научи технологията зад блокчейна.

„Не мисля, че влизате в това, представяйки си, че ще станете милиардер или милионер. Влизате много трезво, разбирайки, че можете да загубите целия си капитал и че това е чисто спекулативно“, казва още Пурше. „За мен това е и начин да се образовате … ако искате да научите за него, трябва да го притежавате, защото това е единственият начин истински да се научите и да му обърнете внимание“, заключва пазарният стратег.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *