Бизнесът пак иска замразяване на минималната заплата

Минималната работна заплата и осигурителните прагове да останат замразени за следващата година, настоява бизнесът. Според работодателските организация в условията на ковидкризата не било разумно административно да се вдигат минималните нива на възнаграждение. Това разясни пред телевизия Блумбърг председателят на АИКБ Васил Велев.

Той каза още, че за тази година минималната работна заплата е била увеличена с 50 лв. до 610 лв. на базата на очакван ръст на БВП от над 3%.Заради коронакризата обаче ще бъде отчетен икономически спад от поне 7%, което означава разлика спрямо прогнозата от 10 процентни пункта.

Според бизнеса замразяването на минималната заплата ще отвори възможност за повече нови работни места. Защото безработните в момента били основно хора с по-ниска квалификация.

В три последователни години минималната заплата в страната бе увеличавана с по 50 лв. За 2021 г. е планирано тя да нарасне с 40 лв. на 650 лв.

В момента работодателските организации и синдикатите договорят механизма за определяне на минималната заплата в страната, така че тя да не се определя повече по административен път от правителството, съобщи Велев. Идеята е да има минимална заплата на национално ниво, след което социалните партньори ще договарят минимални заплащания и по браншове за три категории персонал – ниско, средно и висококвалифицирани. Към момента обаче се договаряли само критериите, а не конкретни нива, което означава, че за догодина този механизъм няма да бъде приложен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *