Бивш депутат от ИТН: Радостин Василев постави темата да бъдат искани пари за отцепването от Кирил Петков

По време на управлението на Кирил Петков, в АЕЦ “Козлодуй” очевидно е имало корупционни практики, щом така казват американците, но никой от правителството не си е направил труда да ги разкрие и да ги уволни, казва Георги Георгиев, бивш депутат от „Има такъв народ“, напуснал парламентарната група малко преди края на 48-ия парламент в интервю за Соня Колтуклиева, публикувано от pik.bg.

Той попита дали в сегашната листа на ПП-ДБ за област Враца има човек, който се води дясната ръка на санкционирания по списъка “Магнитски” Александър Николов. „Нека “добрите сили” да кажат дали е така?“

Георги Георгиев разказва за събиране в петък, 10 юни 2022 година в дома на Виктория Василева, депутат тогава от ИТН. На събирането са били още един колега и съпругът ѝ, другите бяха минали по-рано. „Стана ясно, че имаме осигурени 12 човека от парламентарната група на “Има такъв народ”.

Сделката между Кирил Петков, Радостин Василев и Виктория Василева, които са се виждали предварително, е била да се направи нова парламентарна група, да се запазят 4-те министерски поста за отцепниците: на енергетиката, на регионалното развитие, на спорта и на външните работи, но Кирил Петков е поискал сам да определи кой ще оглави МВнР.

На другия ден Георги Георгиев получава съобщение от Радостин Василев, че ще се събират в дома му на ул.”Чавдар Мутафов”, близо до Зоологическата градина.

“Бяхме Николай Радулов, Светлин Стоянов, Деян Петков, Венцислав Петков, Христинка Иванова, Виктория Василева (тя стоеше малко по-дистанцирано от нас”.

Радостин Василев постави темата да бъдат поискани пари за отцепването … обясни, че ще накара Кирил Петков да чака, за да изглеждаме важни.

Обади му се Кирил Петков, че е пристигнал на адреса. Радостин Василев му каза: “Чакай, чакай, задръж!” и накара действащият министър-председател, 25-30 минути, да виси по тъмните входове на кооперацията или в колата на НСО, за да си изиграе Радостин спектакъла.”

Разговорът продължил 2 часа и половина. „Отново Радостин Василев подхвана темата да бъдат искани пари за отцепването. Той каза, че ние сме 2 групи – едната – тези, които сме в апартамента му, а другата е с Асен Василев. Част от изказа на Радостин Василев беше, че другите са получили пари“, твърди Георгиев.

Кирил Петков най-напред се уплаши, че така откровено се говори за пари. Тръгна да звъни на някого, каза, че е на Асен Василев, но не се свърза“, спомня си бившият депутат.

„Говореше се за определени суми, преди да дойде Кирил Петков. Много сериозни суми. Нека да кажем приблизително 500 000 евро“, допълва той.

„Аз съм сам, не знам другите какво ще кажат. Потвърждавам, че се говореше за 500 000 евро. Като видях какво става, реших, че – да се преместиш от една парламентарна група в друга парламентарна група за пари – това може да се квалифицира като държавна измяна! За да съм чист пред себе си и пред другите, аз единствен се подложих на детектор на лъжата.”

Кирил Петков разказа после два пъти – твърди Георги Георгиев, – че при него е отишла една жена, дъщерята на много известен човек, която е казала: срещу 5 милиона евро може да осигури 6 депутата от “Има такъв народ”.

За дъщерята на покойния ген.Любен Гоцев ли става въпрос?

Георги Георгиев: “Нито потвърждавам, нито отричам, редно е Кирил Петков да си признае.” Георгиев уточнява: Кирил Петков обеща, че отцепниците стават част от “отбора на Промяната”, ще имаме избираеми места в листите, казва Георги Георгиев. “Само двама човека имаха гарантирани водачески места за влизане в парламента – Радостин Василев и Иво Атанасов.”

“Не твърдя, че някой е взел. Държавните органи трябва да проверяват това… Говореше се, че за втората група е имало плащане.”

“Радостин Василев беше най-близкият човек на Слави Трифонов и на Тошко Йорданов, от четиримата министри на “Има такъв народ” в кабинета “Петков”, той единствен беше член на партията.”

Георги Георгиев казва: „Никой не искаше да комуникира с Радостин Василев, защото се страхуваше да не бъде записан, нямахме му никакво доверие“.

На сбирка на парламентарната група в 47-я парламент Тошко Йорданов ни каза как е била записана Татяна Дончева, всичко е било подготвено предварително – да отиде в офиса на Радостин Василев и да я запишат. Затова се пазехме от него. После стана ясно, че е записвал разговори с Илиана Раева, със строители, с други хора …”

Георги Георги Георгиев разказва как в 47-я парламент, във вътрешния чат на “Има такъв народ”, Радостин Василев е написал: “При тест за наркотици в МС, поне 5,6 министри изгарят”.

Георги Георгиев предполага, че Радостин Василев може да е шпионирал тези 5,6 министри, за които пише, че при тест за наркотици – изгарят. И добавя: изведнъж Радостин Василев ни беше определен от Кирил Петков като лидер на групата, след което Виктория Василева се отказа. Очевидно има някаква зависимост. “Не зная дали не са имали по-сериозни разговори помежду си за пари, дали не са обещавани пари, дали не са взимани пари!”

Радостин Василев разказал пред групата на отцепниците, че на 13 юни, в 12:30 часа, е уведомил президента Румен Радев за отцепването на депутати от “Има такъв народ”!

Георги Георгиев допълва: на 13 юни, на пресконференцията в 17:00 часа, трябваше да дойдат още 5 човека от ИТН, но те се отказаха, заради Радостин Василев. Защото отцепването беше превърнато в пиар акция на Радостин Василев, а не в акция за спасяване на правителството на Кирил Петков!

В разговора Георги Георгиев изяснява, че Кирил Петков е в доста добри отношения със служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Според Георги Георгиев, Радостин Василев е вярвал, че ще осигури 10 депутати, за да оцелее правителството – целта му е била, след като Бойко Рашков стане председател на КПКОНПИ, той да поиска от Кирил Петков да го направи министър на вътрешните работи.

Ето какво мисли Георги Георгиев за предсрочния вот на 2 април: “Не смятам, че “Продължаваме промяната” участват в изборите, за да се върнат в изпълнителната власт. Не искат да са във властта, те искат да са в парламента. Бившият енергиен министър Александър Николов, на когото беше повдигнато обвинение, съгласуваше всичко с Кирил Петков и Асен Василев. Те искат да са в парламента, за да са с имунитет и да имитират опозиция.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *