Бивши министри и депутати отново ще са кандидатите на ГЕРБ-СДС

Повечето от водачите на листите на ГЕРБ-СДС за отминалите избори ще запазят местата си и за вота на 11 юли, прогнозират в партията на Бойко Борисов.

Бившият премиер каза, че той отново ще води две листи – в 25 многомандатен избирателен район (МИР) в София и в Пловдив. Борисов обяви, че водач в 23 МИР в столицата ще бъде председателят на СДС Румен Христов, а в 24 – новият му заместник в партията – Даниел Митов.

На избираеми места в столичните райони по непотвърдена информация ще бъдат няколко бивши депутати – Александър Ненков, Тома Биков, Анна Александрова, Димитър Главчев, Христо Гаджев, Александър Иванов, както и бившият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев, който е начело и на младежката организация. Там очакват в софийските листи и нови лица, които се представяха пред Борисов във фейсбук живи излъчвания.

На избираеми места след Борисов в Пловдив ще бъдат бившият кмет Иван Тотев, юристът Радомир Чолаков и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Очаква се другият зам.-председател на ГЕРБ и вицепремиер Томислав Дончев отново да води листата в Габрово. Бившият социален министър Деница Сачева пак ще е първа в Добрич.

Вече е обявено по места, че бившият образователен министър Красимир Вълчев отново ще води листата в Стара Загора, а този на спорта Красен Кралев – в Русе, където трета ще бъде председателят на парламентарната група в 45-ото Народно събрание Десислава Атанасова, която се очаква обаче да оглави и листата в Разград. В този ход може да се търси опит ГЕРБ да си върне гласове в крайдунавския град, където първа сила на 4 април бе партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Втори в Стара Загора ще е бившият депутат Маноил Манев.

В Пловдив-област първа в листата ще бъде бившият областен управител и депутат Дани Каназирева, а в Пазарджик се очаква да е бившият вицепремиер Екатерина Захариева. По неофициална информация бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов ще води листата във Велико Търново.

Според регионално проучване Любен Дилов-син бил най-одобряваният и сега сред водачите на листите за предишните избори в Бургас, но не е официално обявено дали той отново ще е първи. На избираемо място се очаква да бъде и бившият депутат Ивелина Василева.

В Кърджали се очаква водач отново да бъде бившият председател на парламента Цвета Караянчева, а в Смолян – Даниела Дариткова.

В ГЕРБ предполагат, че бившите министри Кирил Ананиев и Росен Желязков ще запазят челните места в Перник и Благоевград. В листите се очаква да бъдат и други бивши министри.

Любопитна ще е и подредбата на листата в Хасково, където с рекордните 13 665 преференции на 4 април ветеринарният лекар Георги Станков пренареди водача Делян Добрев.

Всички листи трябва да бъдат регистрирани в съответните районни комисии до 8 юни. Предизборната кампания започва на 11 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *