Бившият шеф на македонското контраразузнаване е избягал от домашния си арест

Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е главен заподозрян по делото ”Таргет-Твърдина”, е избягал и се укрива, съобщи премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от ”Макфакс”.

Заев изрази разочарование, че Сашо Миялков още не е открит и не е поставен под домашен арест – мярка, която му определи съдът.

Заев посочи, че ще търси отговорност от институциите, ако Миялков не бъде открит, но каза, че очаква и разследване за неговото изчезване и изясняване на случая.

Издадена е заповед за национално издирване на бившия шеф на македонското контраразузнаване, а полицията е поискала от съда да издаде и международна заповед за задържане на Миялков.

Миялков е обвинен в злоупотреба с власт и за масовото подслушване и се очакваше присъдата му да бъде обявена на 26 февруари.

Бившият директор на македонското Управление за безопасност и контраразузнаване бе осъден през юли 2020 на три години затвор по делото „Титаник 2“, което се отнася за нередности по време на местните избори през 2013 г, предаде агенция МИА. Миялков (53 г.) бе ръководител на службата за сигурност почти десетилетие – до май 2015 г. До неотдавна той бе член на ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Той е братовчед на избягалия в Унгария бивш македонски премиер Никола Груевски.

В края на 2020 година Специализираният съд постанови Миялков и още четирима осъдени по „Титаник 2“ да бъдат освободени от затвора и поставени под домашен арест.

Вчера следобед прокуратурата поиска максимална присъда по обвиненията срещу Миялков. Три часа по-късно полицията е била известена, че трябва да го затвори и пази в дома му. Миялков обаче не бил открит.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев сравни изчезването на Миялков с бягството през 2018 година на първия му братовчед Никола Груевски, и се зарече виновните за изпускането на Миялков да понесат отговорност.

Според прокуратурата става въпрос за дълготрайна кампания на масово подслушване – от 2008 до 2015 година. Миялков оглавяваше контраразузнаването от 2006-а до 2015-а, когато премиер беше Груевски.

Самият Груевски изчезна през ноември 2018-а, след като беше осъден на 2 години затвор за злоупотреба с власт. Впоследствие се оказа, че е избягал през Албания, Черна гора и Сърбия в Унгария, където получи убежище.

Днес премиерът Зоран Заев отрече изчезването на Сашо Миялков да е резултат от политическа договорка. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски поиска оставка на правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *