Бившият ни консул в Одрин: Заплахата с мигрантите на Ердоган е сериозна

По турско-сирийската граница има 23 лагера

Имаме всички основания да се притесняваме от заплахата на Ердоган и мигрантите. Това заяви пред Нова телевизия Георги Димов, бивш български консул в Одрин. По думите му това е поредният рекет и изнудване от страна на Турция към ЕС, изтъкна той.

Европа не е единна, смята експертът. 22-23 лагера има по турско-сирийската граница. Около 300 000 бежанци са там. Около 3,6 милиона мигранти има в Турция.

Трябва да водим принципна, но внимателна политика, съветва Димов. Мнението на Европа е и наша позиция ,подчерта той. За Турция също не е лесно с бежанците, според него. Тази операция ще доведе до по-голяма дестабилизация, предупреди той. Операцията ще има негативни ефекти и върху имиджа на Реджеп Ердоган, който се опитва да се изявява като световен лидер. По думите му устройването на мигрантите в Турция означава, че Близкият изток идва на нашата граница.

„Променя се целият генетичен код. Досега бяхме съседи с Турция, сега ще бъдем с Близкия изток”, коментира той. Според бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев, Ердоган подценява дипломацията на ЕС. „Цел №1 на Турция е да не се създаде кюрдска държава и това е в основата на нейната операция в Сирия,“ смята той.

„Има 20-милионното кюрдско население, което е разпръснато по целия свят, е единственото, което няма собствена държава.“, отбеляза експертът по международни отношения.

Що се отнася до заплахата на Ердоган да наводни Европа със сирийски бежанци, Керемедчиев смята, че е трудно изпълнима, тъй като тези бежанци не са концентрирани на едно място и не могат да бъдат подкарани като стадо, а подобна операция изисква огромна логистика. Турция може обаче да изпрати групи от 5-10 000 мигранти на границата си с държавите от ЕС, но това може да има неочакван ефект и да втвърди позицията на Европа към Ердоган и неговото управление.

„Открай време Ердоган има този агресивен начин на поведение към европейските лидери, но той доста подценява дипломатичността, с която до момента му се отговаря“, коментира Керемедчиев. Турция има голямо и активно население, може да защитава своя суверенитет, но ЕС е един от основните ѝ икономически партньори и най-голям инвеститор в югоизточната ни съседка, която в момента хич не е цветущо икономическо състояние.

Именно заради икономическите проблеми Ердоган се бореше толкова много за привличането на инвестицията на „Фолксваген”, отбеляза Керемедчиев.

Вчера премиерът също коментира готовността на правителството да посрещне нова вълна с оглед на военната операция, която Турция започна в Сирия като заяви, че докато сме с Каракачанов – няма страшно за границата. Президентът Румен Радев пък призова Европа да се фокусира върху сигурността на границите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *