Бивше гадже завърта схеми покрай вицепремиера Атанас Пеканов

Става дума за Мария Недина, която се познава с Пеканов от повече от 10 години

 

Бивше гадже на Атанас Пеканов завърта мащабни схеми по Плана за възстановяване, за който служебният вицепремиер персонално отговаря, пише „Галерия“.

Става дума за Мария Недина, която се познава с Пеканов от повече от 10 години. Двамата са в една приятелска компания, като самата Мария твърдяла, че са имали и интимни отношения. Доброто им познанство се потвърждава и от техни общи снимки, повечето от които направени по плажни барове на морето.

Случайно или не, впоследствие блондинката е назначена за негов съветник и в началото на юни подава и официалната си декларация за имущество и интереси към КПКОНПИ. Източници на „Галерия“ разкриват, че Пеканов и съветничката му усилено работят в голямата игра да влезе и братът на Мария – Стоян Недин, който също е стар познат на вицепремиера.

На свое име Недин има регистрирани редица фирми и е популярен в стартъп средите с компанията си „Некспър“, която се занимава с разработване на мобилни приложения и платформи. Отдавна Стоян Недин е ориентиран предимно към дигиталното пространство, а също и към консултантската дейност. Някои дори го определят като монополист в сферата на дигиталните услуги у нас.

Случайно или не, само преди няколко седмици бе обявено, че в последната версия на проекта на Националния план за възстановяване са заложени няколко конкретни цели – въвеждане на ясна процедура за стартъп визи, стимули България да се превърне в дестинация за дигитално номадство, повече „скейлъп компании“.

Вече официално бе съобщено, че 380 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост на България ще се насочат именно към създаването на дигитални умения на населението, което ще става чрез специална платформа за базови обучения.

От всичко това излиза, че след назначаването на Атанас Пеканов за вицепремиер за Плана в него се вкарват множество онлайн проекти, а според източници на „Галерия“ тази крачка със сигурност е обвързана и със Стоян Недин, като един от основните играчи в дигиталния бизнес.

Подобен казус е червена лампичка за конфликт на интереси при сестрата и съветничка Мария Недина. В закона ясно е описано, че такъв възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Това се отнася и до съветниците и експертите към политическите кабинети.

Самият Стоян Недин отдавна проявява сериозен интерес към участие в различни проекти. Още преди 4 години той е сред кандидатите за мениджъри на трите фонда за финансиране на „стартъпи“ в България с фирмата „Спринг Юръп“. Въпросната процедура е организирана от Държавния Фонд на фондовете.

Впрочем точно в средата на 2017 г. мегаструктурата е поета от Светослава Георгиева, която е изпълнителен директор и член на УС и до днес. Оказва се, че Стоян Недин има и лични контакти със Светослава Георгиева. Той е доста добър познат със съпруга й Христиан Петров. Малко след като Петров става от съветник на Бойко Борисов шеф на Столичната агенция за приватизация – през януари 2016 г., той прехвърля дяловете си в компанията „Тервел 1“ именно на Недин. Действие, което ясно показва, че двамата се познават достатъчно добре и помежду им има силно доверие. Когато това прехвърляне се случва, Петров и Георгиева не са били женени, нито тя е била управител на фонда.

Доброто познанство обаче е факт. Самият Недин заявява, че за него това не е конфликт на интереси. Впоследствие „Спринг Юръп“ се оттегля от състезанието на фонда, тъй като иска да смени ключов експерт, а веднъж подаден, съставът от ключови лица не може да бъде променян. С фирмата си „Некспър“ Стоян Недин е участвал и като изпълнител на процедурата „Разработване на продуктови и производствени иновации“. Фирмата му се е договорила за 30 000 лв., а отчетената стойност е 50 000 лв.

Според „Галерия“, връзка с фамилия Недин има и друг представител на актуалния политически елит – Елисавета Белобрадова, настоящ депутат от ДБ, по-известна в социалните мрежи като Летящата козила Ерато. Фирмата на Елисавета „Мадърборд“ ООД, от която е заличена, след като влиза в парламента, е собственик на апликацията „Майко мила! Бременна съм!“. Дружеството, което пък администрира технически въпросната апликация, е „Некспър“ – компанията на вече добре известния Стоян Недин.

На самата Елисавета проектите също не са й чужди. Миналата година фирмата й „Мадърборд“ е бенефициент по проект по Оперативна програма иновации и конкурентоспособност.

Основната цел на проекта е била преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19; осигуряване на оперативен капитал за българските микро и малки предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19 и постигане на положителен ефект за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работните места. Общата стойност на проекта е била за 10 000 лв., 85% от които са европейско участие. Според официалните данни той е приключил в края на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *