Бележките от касови апарати и банкомати могат да ни разболеят

Причината е веществото бисфенол А в термохартията

 

Ядосвате ли се, когато след като приключите транзакцията си на банкомата и поискате бележка за нея, ви излезе надпис, че няма хартия? Или когато при покупка не ви дават касова бележка? Не се гневете, това със сигурност ви предпазва от поражения върху здравето ви.

Термочувствителната хартия на бележката съдържа бисфенол А – химикал, който е вреден за човека.

Според авторитетното онлайн списание Chemical Watch веществото трябва да се забрани в бележкитe от АТМ, в касовите бележки, фискалните бонове и други, като ограничението да се отнася за термочувствителна хартия, съдържаща бисфенол А в концентрация, равна на или над0,02% от общото тегло. То се абсорбирало по-бързо, когато се съчетава с други вещества, сред които слънцезащитен крем, лосион за тяло или сапун.

Хората могат да погълнат вредния химикал, ако си избършат устата, след като са държали касова бележка, предупреждават още лекарите.

Установено е, че тези, които докосват споменатата хартия без ръкавици, са с увеличени нива на бисфенол А в тяхната урина, докато при използващите ръкавици при контакта, нямало наличност на химикала. Бисфенол А е тестван много пъти и е установено също така, че е свързан с причиняването на определен хормонален проблем (симулира действието на хормона естроген) и нарушава дейността на ендокринната система.

Въпреки че е забранен за използване при изработката на шишета за бебета, химикалът продължава да се използва не само за отпечатване на касови бележки, но и в повечето пластмасови опаковки за храна, при консервите, алуминиевите съдове и детски играчки.

„БАНКЕРЪ” потърси мнението на търговци на консумативи за банкомати и касови апарати. Оказа се, че те отдавна знаят за проблема.

„Съветваме нашите клиенти, тези, които работят на касовите апарати, да си слагат медицински ръкавици”, довери собственик на една от фирмите с офиси във всички големи градове на страната. Той обясни още, че хартията с бисфенол А вече се заменя с бисфенол S съставка, която по-трудно прониква през кожата. Такава хартия била

малко по-скъпа, но и по-безопасна.

Битката с опасната хартия не е от вчера. Преди 2 години Съдът на ЕС обяви бисфенол А за вещество, предизвикващо „особено безпокойство“. Според различни научни изследвания завишената концентрация в организма  на BPA (както е летинското наименование на отровата) може да доведе до хормонални проблеми, затлъстяване, диабет тип 2, алергии към дадени храни, отслабване на имунната система и дори рак на простата или гърдата. Европейският орган за безопасност на храните определя термохартията като втория най-голям източник на BPA за хората, след хранителните продукти, в чиито опаковки се среща бисфенол А. И през последните години допустимите норми бяха намалени драстично.

Според Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) при 90% от жителите на добре развитите индустриални страни е доказано наличието на BPA в кръвта и урината (не е споменато какъв е процентът, който превишава допустимите граници зададени от ЕС).

Още през 2013 г. Франция е поискала забрана на бисфенол А в термохартията. През 2015-та Европейската агенция по химикали (ECHA) излиза с доклад, подкрепящ забраната на химикала в касовите бележки в целия Евросъюз. Нейното становище е, че има реална опасност за превишаване на допустимите количества BPA и че касиерите и децата са най-силно засегнати. През същата година в общността драстично бяха намалени допустимите количества BPA в човешкото тяло. Границата е понижена от 50 микрограма за килограм (човешко тегло) до 4 микрограма за килограм.

Термохартията с бисфенол А е обозначена като материал, който не бива да се събира на едно място с обикновената хартия – поне според сметосъбирателната система в Германия. Там тя се изгаря заедно с общия отпадък.

Ето защо избягвайте трупането на ненужни касови бележки и не оставяйте децата си да си играят с тях. Те са по-силно изложени на вредите от BPA в сравнение с възрастните. При тях веществото може да попадне в организма освен чрез контакт с кожата и през устата.

Според Немският институт за изследване на риска (Bundesinstitut für Risikobewertung) термохартията съдържа между 0,5 и 3,2% бисфенол А. Същият институт съветва бременни жени, чиято работа включва издаване на касови бележки, да намалят контакта си с тях до минимум или да използват правото си за по-ранно излизане в майчинство (това за Германия).

След изследване на организация за защита на потребителите в Австрия, чиито резултати показват, че 90% от изследваните касови бележки съдържат бисфенол А, по големите вериги супермаркети са преминали на алтернативна термохартия без това вещество.  Що се отнася до България, ние сме задължени да взимаме касовите си бележки. За да мотивира хората в това начинание Националната агенция за приходите (НАП) организира лотарийна игра, при която на kasovbon.bg всеки може да регистрира касовата си бележка и да участва за награди. От гледна точка на борбата с корупцията подобни игри са от полза. Но все пак е нужно да знаем, че събирането на касови бележки и честият контакт с тях е опасен за здравето.

Как да се предпазите:

Колкото е възможно по-бързо изхвърляйте бележките от банкомата и фискалните бонове.

Никога не давайте на дете да си играе с тях.

Винаги си измивайте ръцете след пипане на термохартия.

Не тъпчете касови бележки и АТМ справки в портмонета и джобове.

За целите на евентуална бъдеща рекламация или гаранция преснимайте касовите бележки и вече на обикновена хартия ги прикачайте към фактурите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *