Без изненада Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

Главният прокурор Сотир Цацаров бе избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) от парламента. 165 народни представители гласуваха “за”, само 30 “против”, 3 се въздържаха. възд. Освен управляващите партии – ГЕРБ и “Обединени патриоти” за Цацаров бяха и ДПС и “Воля”. Кандидатурата на Цацаров разцепи БСП- 27 от тях бяха “за” 30 – “против” и трима се въздържаха.

Интересно е, че единственият друг кандидат за поста беше Симеон Найденов от “Воля”.

Ще депозирам оставката си като главен прокурор днес след обяд – бъда ли освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност, каза новоизбраният председател на КПКОНПИ в кулоарите на парламента. „В момента, в който е налице указ на президента, с който съм освободен, няма каквато и да е пречка г-н Гешев да встъпи“, каза още Цацаров. Той обясни процедурата – „веднага след като я депозирам, на следващия ден има заседание на ВСС. Днес всъщност следобед би следвало да председателствам за последен път прокурорската колегия. Решението на ВСС има качество на предложение до президента“.

По време на дебатите, които продължиха около час и 50 минути традиционно се разгледаха всякакви теми, като Истанбулската конвенция, ниските пенсии, партийната субсидия, чистотата в тоалетните и други нямащи нищо общо с темата.

Единствените критики по време на дебатите срещу кандидатурата на Цацаров и процедурата по избор дойдоха от Крум Зарков от БСП. Корупцията остава в челото на проблемите, които българите посочват като най-значими, каза той. Той заяви, че БСП няма да подкрепят двете кандидатури на Сотир Цацаров и на Симеон Найденов, което не се случи по време гласуването.

Предишният шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която, според Столична община, има построени незаконни постройки. Проверка на НАП показала, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев е чисто, обяви тогава той.

Господин Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство, припомни Зарков. Според него това означава връзка между властта и органът, който ще проверява управляващите. Процедурата по избор е илюзорна и е с предизвестен край, предрече още Зарков.

Предишният шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли. До остаквата му се стига след „Апартаментгейт“ и скандала с терасата на апартамента му в София, върху която имаше построени незаконни постройки. Освен това терасата му не беше декларирана от него, но беше ипотекирана. Проверка на НАП показа, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев било чисто. Георгиев беше изпратен за консул във Валенсия, като преди това трябваше да събори барбекюто и другите постройки от терасата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *