„Бебето във фризера“ ще струва на прокуратурата поне 40 000 лв.

Прокуратурата е осъдена да плати 40 хил. лв. обезщетение на лекаря от болницата в Горна Оряховица д-р Михаил Милатович, който бе арестуван през 2010 г. по подозрение, че заедно с колегите си е умъртвил умишлено новородено дете. Случаят стана известен като „бебето от фризера“ най-вече благодарение на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който изчете от парламентарната трибуна разсекретени СРС-та от подслушани разговори между лекарите.

Историята

В края на ноември 2010 г. Милатович бе арестуван заедно с колегите си от болницата д-р Катя Гецова, д-р Стефан Лазаров и д-р Димитър Сотиров. Обвинението срещу тях бе, че са причинили смъртта на новородено. Защитната теза на лекарите бе, че детето е било мъртвородено след аборт на 17-годишната му майка в 22-ра гестационна седмица.

Няколко дни след ареста Цветанов прочете от трибуната стенограма от подслушаните разговори. Те бяха предварително надлежно разсекретени след взаимна размяна на писма – първо окръжният прокурор на Велико Търново Светослав Калчев поиска от министъра на свали секретния гриф, а след това Цветанов поиска и получи разрешение от прокурора да огласи съдържанието на записа. Години по-късно бившият министър обяви, че всичко било съгласувано и с тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Делото за „бебето от фризера“ завърши безславно за разследващите. Деветорна медицинска експертиза заключи, че детето е било мъртвородено и разследването бе прекратено поради липса на престъпление.

Обезщетение

След това Милатович заведе делото за обезщетение. Той го спечели на три инстанции, като окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) е отпреди две седмици. С него не се допуска обжалване на присъденото от долните инстанции обезщетение от 40 хил. лв. Освен тях държавното обвинение трябва да плати и 2 хил. лв. за разноски по делото, както и лихва. По информация на „Свободна Европа“ лихвата е над 20 хил. лв.

В мотивите на съда се посочва, че е нарушена презумпцията за невиновност, а огласяването на СРС-тата е „противоправно поведение“. Подслушването е разрешено в рамките на друго разследване, но записите бяха прочетени по случая с новороденото. В решенията на долните инстанции се посочва, че прокурори публично са огласили обвинения в тежко престъпление, без да има присъда, а Милатович твърди, че заради шума около разследването пациентите му намалели, а самият той дълго време не е излизал от къщи, притеснявал се да се появява на публични места, защото винаги започвало шушукане, загубил е уважението на колегите си, а броят на познатите му е намалял.

В мотивите на ВКС се посочва, че на лекаря изобщо не е повдигнато обвиение. Доказателство, че правата му са нарушени е и прокурорското постановление, с което разследването е прекратено поради липса на доказателства.

„М. Д. М. формално не е бил привлечен като обвиняем и няма данни спрямо него да са извършвани процесуално-следствени действия. Арестът и обискът са извършени от органите на МВР и няма данни тези действия да са били наредени от прокурор. Но от предприетите действия от страна на представители на Прокуратурата, изразяващи се в публично огласяване на обвинения за извършено тежко умишлено престъпление, М. Д. М. е претърпял неимуществени вреди“, пише ВКС.

Извинение?

През години Цветанов нееднократно бе питан дали няма да се извини на лекарите от Горна Оряховица. През 2013 г. той го направи, но с половин уста. Пред бТВ заяви, че съжалява за това, което им е причинил. Веднага след това добави, че не смята, че ги е превърнал в убийци. От парламентарната трибуна през 2010 г. тогавашният МВР шеф заяви, че „едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е дадено шанс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *