ББР е дала 500 милиона на свързани с ДПС

Хора и фирми, свързани с ДПС, са получили 500 млн. лв. кредити от Българската банка за развитие, като това представлява една трета от общия размер на финансиранията. Това обяви днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Днес той заедно със съмишленика си Ивайло Мирчев залепиха надпис „Министерство на Пеевски/Ministry of 6I6Inomy“ на табелата на входа на Министерството на икономиката и излъчиха видео на живо от събитието във фейсбук.

Именно това ведомство е принципал на единствената държавна банка у нас – ББР.

Назначеният преди дни нов министър на икономиката Лъчезар Борисов беше председател на надзора на ББР, по времето когато тя отпусна скандален многомилионен кредит на колекторска фирма. За предшественика му Емил Караниколов пък отдавна има подозрения, че е назначение от квотата на Пеевски.

Акцията на „Демократична България“ бе своеобразна честитка към корпулентния ДПС депутат, който днес навършва 40 години.

Според Христо Иванов внушителната сума на свързаните с ДПС кредитирания е изчислена на база публикации от журналистически разследвания.

„Свързани с Пеевски фирми са получили кредити да 250 млн. лв., такива на Румен Гайтански-Вълка 150 млн. лв., а свързани с Георги Гергов 125 млн. лв.“, заяви бившият правосъден министър.

Демократите настояват трезора да премине под контрола на парламента и най-накрая да започне да изпълнява ролята, за която е създаден – да кредитира малкия и среден бизнес.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *