Банов забърка скандал в музикалното училище

Министърът на културата Боил Банов забърка скандал в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, след като в неделя поиска оставката на директорката Столина Добрева, а след протеста на родители и ученици вчера пред Министерството на културата се отказа да я уволнява. До казуса се стигна след публикация на оперната певица Дарина Такова във фейсбук, че е искала да кандидатства за преподавател в училището, но й било отказано, тъй като според регламента на конкурса трябва да изпее 5 произведения, въпреки че талантът й е признат на световно равнище. Такова подчерта, че от 12 години е слязла от сцената заради травма на гласните струни. Малко след това Банов също обяви във фейсбук, че на следващия ден очаква оставката на Добрева на бюрото си.

„Добрева е спазила процедурата за провеждане на конкурса. Парадоксалното е, че министърът иска оставка на човек, който е спазил правилата, а не обратното“, възмущаваха се протестиращите от решението на Банов. Те го призоваха да прояви благоразумие и да се извини на директорката. Родители и ученици обаче смятат, че преподавател като Такова ще е чест за музикалното училище.

Министърът покани директорката на среща, на която тя отказала да подаде оставка. Той пък изразил несъгласие с решението й да следва процедурата. Според него оставката в случая e „морален казус“. Банов разпоредил проверка в училището, защото имало начини да се променят правилата за конкурсите.

Самата Добрева твърди, че министърът не й е поискал оставката. Тя изтъкна, че уважава таланта и постиженията на Дарина Такова и ще я покани да проведе майсторски класове или да преподава като лектор, но не и като щатен учител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *