Банките ни сурвакат с такси за 100 млн. лева месечно

Печалбата на финансовите институции е скочила с почти 35% за година

Банките са спечелили 574 млн. лева от такси и комисиони само за първата половина на 2021 г., сочат данните на БНБ, публикувани в изданието „Банките в България“. Това означава, че всеки месец граждани и фирми осигуряват средно по 100 млн. лева нелихвени доходи на своите обслужващи банки.

Удържаните такси и комисиони за януари-юни са с 90 млн. лв., или с цели 18,6%, повече спрямо реализирания нетен доход за същия период на 2020 г. Този забележителен ръст не се дължи на някакъв наплив на нови клиенти, а на увеличаване на „ставките“. На практика таксите и комисионите стават все по-важно перо в банковите постъпления. Показателно е, че доходите от лихви също бележат нетно увеличение, но то е доста по-скромно – само с 39 млн. лв., посочва специализираният сайт „Моите пари“.

Финансовите институции непрекъснато актуализират тарифите си и поднасят неприятни изненади на своите клиенти. Например от 30 август Банка ДСК вдигна таксите за теглене от банкомат – вече се плаща по 0,15% от сумата, но не по-малко от 0,30 лв., а при теглене от устройство на другата банка – 0,20%, но не по-малко от 1,50 лв. Дотогава таксите бяха фиксирани  – 30 стотинки за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за използване на чужди устройства. Банка ДСК отмени и дългогодишната привилегия за пенсионерите, които бяха освободени от таксуване, когато теглят от пенсията си.

През последните месеци се случи и друга промяна, при това безпрецедентна – някои банки обявиха, че повече няма да приемат депозити, а съществуващите срочни влогове ще трансформират автоматично в разплащателни сметки.  Разликата е, че за депозитните сметки няма такси за поддръжка, а при разплащателните има.

Още в началото на годината пък други банки взеха да начисляват такса „откриване на депозит“ – също нова мода. „Райфайзен“ например започна да събира по 20 лева , респективно по 20 евро, от физически лица, които искат да направят депозит в лева или евро.

Успоредно с това растат и постъпленията от лихви. Нетният лихвен доход на банките се е увеличил през полугодието с 39 млн. лв. до 1,3 млрд. лв., показват данните на БНБ. За този период банките са платили едва 147 млн. лева лихви върху поверените им спестявания, а в същото време са събрали 1,5 млрд лева лихви по кредитите, които са отпуснали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *