Балотаж ще реши битката за президент, няма да е ясно кой ще я спечели до последния момент

Коалицията ГЕРБ – СДС се очертава като категоричен победител на изборите, коментира социологът Добромир Живков

Очаква и интересен втори тур от битката за президент, на който може би резултата няма да е ясен до последния момент. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът Добромир Живков.

„Откриваме динамика през последните два месеца в електоралните нагласи за президентския вот. Изглеждаше така сякаш шанс Румен Радев да спечели втори мандат още на първия тур. Разместването на обществените нагласи водят до извода, че вторият тур е почти сигурен“, добави той, коментирайки данните от последното социологическо проучване на „Маркет линкс“. То е финансирано и реализирано съвместно от бТВ и агенцията. Проведено е сред 1112 души над 18 години в страната в периода 2 – 7 ноември по методите на прякото лично интервю и онлайн анкета.

Сред решилите да гласуват Румен Радев събира подкрепа от 46,7%. Над 20% е дистанцията между него и подкрепеният от ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков.

„Дистанцията между Радев и Герджиков е голяма и може да очакваме да е достатъчна за спечелване на балотажа. От друга страна обаче трябва да имаме в предвид сложната политическа ситуация, динамиката между отделните политически сили. Затова ни очаква интересен втори тур, на който може би резултата няма да е ясен до последния момент“, обясни Живков.

„5 процента от гражданите, които твърдо обявяват, че ще гласуват, но още не са решили кого да подкрепят. Възможно е развитие в нагласите през последната седмица“, добави той.

„Страхът от COVID-19 и несигурност през последните шест месеца водят до неудовлетворение. Мерките срещу коронавируса се политизират твърде много от всички партии“, изтъкна социологът.

Той намекна, че динамиката в нагласите за президентския вот са свързани с решението за зеления сертификат.

„Коалицията ГЕРБ – СДС се очертава като категоричен победител. Има възстановяване на партията на бившия премиер Бойко Борисов, както и относително висока степен на мобилизация. Може би тези 23 % са максималния резултат, която ГЕРБ може да постигне“, прогнозира Живков.

Според него има известно разколебаване сред симпатизантите на „Продължаваме промяната“. Може би гражданството на Кирил Петков в някакъв степен се е отразило, но ефектът е по-скоро свързан с мобилизацията на ГЕРБ и ДПС.

„Има признаци за събуждане при симпатизантите на ИБГНИ, но тази политическа формация е на границата и не се знае дали ще бъде в следващия парламент. Появата на „Продължаваме промяната“ доведе до свиване на подкрепата на „Има такъв народ“, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *