Байерн е футболният крал на Европа за 6-ти път

„Байерн“ спечели за шести път най-авторитетния европейски клубен турнир, след като победи с 1:0 „Пари Сен Жермен“ във финала на Шампионската лига, игран в Лисабон. По ирония на съдбата единственото попадение във вратата на френския тим вкара техният сънародник Кингсли Коман в 59-ата минута. Така баварците завършиха по най-добрия начин сезон 2019/20, в който преди това бяха спечелили титлата и купата на Германия. Това е първи требъл за „Байерн“ от 2013 г. насам. Освен това тимът, воден от треньора Ханс-Дитер Флик, записа победи във всичките си 11 мача от настоящото си участие в Лигата. Нито един друг отбор до момента не бе правил подобен триумфален поход към трофея в Шампионската лига и предишния формат на турнира – КЕШ.

Във финала обаче „Байерн“ не показа очакваното от тима смазващо надмощие. Мачът бе подчинен на тактическото надиграване между Флик и германския треньор на ПСЖ Томас Тухел. Дори парижани изпуснаха на три пъти да поведат преди почивката чрез Анхел ди Мария, Неймар и Килиан Мбапе. Много силни изяви на вратата на баварския колос имаше Мануел Нойер. Най-резултатният играч на „Байерн“ този сезон – Роберт Левандовски пък улучи греда.

През втората част играта се поуспокои и двата отбора започнаха да се дебнат за грешки. В 59-ата мин. Коман се възползва от лека загуба на концентрация в защитата на парижани и вкара с глава след центриране отдясно на Йошуа Кимих.

След края героят Коман заяви: „Това беше един невероятен мач, в който имаше голямо напрежение, големи очаквания и голяма радост. Аз съм футболист на „Байерн Мюнхен“, въпреки че съм израснал в „Пари Сен Жермен“. Но съм професионалист. Сърцето ми може да е там, но аз днес защитавах екипа на „Байерн“. Целта ни беше да спечелим и това беше най-важното. Радвам се, че успяхме!“

Шестият триумф на „Байерн“ е и трети в историята на Шампионската лига след 2001 и 2013 г. Тимът печели и три пъти КЕШ (1974, 1975, 1976), като е играл общо 11 финала. Така баварците се изравниха по отличия с „Ливърпул“. Пред тях са само „Милан“ (7 трофея) и рекордьорът „Реал“ (13).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *