Байдън запецна за милионите на сина му от жената на Лужков и украински мошеници, викна: „Млъкни, човек” на Тръмп

Най-грозните дебати в 60-годишната история на този най-рейтингов тв жанр в САЩ доведе до още имиджови щети за кандидат – президента на демократите Джо Байдън. Той стигна до безсилието да вика: „Ще млъкнеш ли, човек” и „Лъжец” на Тръмп. Понеже не можа да отговори на въпроса защо синът му Хънтър е взел 3,5 милиона долара от милиардерката и съпруга на екскмета на Москва Лужков – Елена Батурина. Същата сума, както и Байдън е признавал, е взел и от украинската компания Бурисма, която баща му спасява от разследване за огромни измами на прокуратурата в Киев, притискайки тогавашния президент Порошенко да уволни главния прокурор в качеството си на вице на Обама.

Байдън не можа да отговори и на другия възлов въпрос за попълването на Върховния съд. Демократите, по незнайни причини, искат да вземат това право на действащия президент Тръмп, който по тая причина ги обяви за „радикална левица”.

Той се пошегува с водещия, че има чувството, че и той дебатира с него, което беше важна игра, тъй като Крис Уолъс е от подкрепящата кандидата за втори мандат телевизия Фокс на Мърдок. И наистина „модераторът” определено имаше нападателна позиция спрямо Тръмп и не зададе важните въпроси на Байдън. Питанията му бяха всъщност мнения, при това въздълги, което е антипрофесионално. Особено във формат с лимитирано време.

Например водещият попита Тръмп подкрепя ли „бялото превъзходство”, като е известно, че през последните седмици той достигна значително по-голяма черна подкрепа, отколкото имаше на миналите избори. И получи отговор: „да“, който заглуши с ново питане, на което му бе отвърнато, че президентът иска да има мир и призовава „момчетата да отстъпят”. Но не попита Байдън одобрява ли разбиването и ограбването на магазини от черните протести, обявяването на градове за независими, карането на бели да целуват краката на афроамериканци.

Не мина и номерът с въпроса дали носи маска – Тръмп веднага извади една с герба на САЩ от вътрешния си джоб, и попита защо и другите двама не носят. И отговори веднага, че сигурно е, защото всички преди дискусията са минали тест и са на пъти над социалната дистанция един от друг. А Байдън реагира глупаво, като каза: „ето как можеше да спаси стотици хиляди хора, които умряха“. Сякаш Тръмп е бил в състояние лично да им слага маски и да следи дали ги носят, и сякаш един лишен от имунитет и медицинска помощ поради липсата на здравна система в САЩ беден пенсионер, каквито са огромната част от леталните, би се спасил само с маска.

За историята – това са първите президентски тв дебати, които не започнаха и не завършиха с ръкостискане, но не заради недолюбване от конкурентите, а поради мерките с коронавируса.

Според флагмана на Байдъновата кампания Ню Йорк Таймс Тръмп е имал „стила на булдозер”, което идва да подкрепи наблюдението на повечето анализатори, че е доминирал в дебатите. Влиятелният вестник критикува и Байдън, че двамата участници са принизили дискусията до „нещо нечувано в модерната американска политика”.

Тръмп обясни, че не плаща 750 долара, а „милиони данъци”. А Байдън подразни и най-големите си почитатели, като каза: „Демократическата партия съм аз”. Той определи конкурента си като „най-лошия президент в историята”.

Резултатът от дебатите можеше да се види и от снимката след отпътуването на президента от борда на неговия самолет. Двамата с дъщеря му Иванка позират спокойни и усмихнати, в отлична форма, въпреки нощното за тях време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *