АТДБ: С уредите за дистанционен отчет се оптимизира разпределението на разходите за парно и гореща вода

Осигуряват по-точно отчитане на потребената топлинна енергия.

“Последните промени в Закона за енергетиката, от месец март 2021 г., направиха задължително монтирането на водомери за топла вода, топломери и разпределители, които да поддържат дистанционно отчитане. Основната цел е да се оптимизира отчитането и разпределението на изразходваната топла вода и енергия за отопление.”, напомнят от Асоциация на топлофикационните дружества в България (АТДБ).

“Монтираните след месец март тази година водомери за топла вода, електронни разпределители и топломери трябва да бъдат снабдени с модул за дистанционно отчитане. Крайният срок за пълно преминаване към дистанционен отчет на вода и парно е 2027 г. Ако преди този срок се наложи абонатите да подменят топломери и водомери за топла вода заради изтичане на годността им, то новите също ще трябва да са дистанционни.”, посочват от Асоциацията.

“Чрез дистанционния отчет клиентите ще получават ежемесечни фактури за реално изразходвана топлинна енергия, а не база прогнозно потребление. Уредите са с радио модул, който изпраща показанията, до приемник с който са снабдени инкасаторите. Това означава никакво влизане в домовете от страна за отчет. Особено в настоящата ситуация на пандемия смятам, че това е голямо предимство от гледна точка на спиране на прекия социален контакт. Когато се извършват дистанционни замервания на място, те се правят извън самите имоти на хората в сградата и често без живущите дори да разберат за това.”, обясняват от АТДБ.

От Асоциацията уточняват, че според промените в Закона за Енергетиката дистанционните уреди, които клиентите монтират в домовете си, трябва да са доставени или одобрени от фирмата топлинен счетоводител.

“В момента в страната абонатите на топлофикациите са над един милион. От данни на топлинните счетоводители не малка част имат уреди за дялово разпределение с дистанционно отчитане. По информация от бранша, за сега има повишен интерес на абонатите да монтират уреди за дистанционно отчитане заради COVID 19, а напротив. Очакванията са през 2024 г., когато изтича срокът, на почти половината от устройствата за отчет на топлинна енергия, използвани в момента от топлофицираните домакинства, делът на дистанционните уреди да нарасне значително.”, посочват от АТДБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *