Атанасов: 3 звена са злоупотребили със СРС с политическа цел

Вътрешният министър Бойко Рашков да извърши проверка, призовава съпредседателят на „Демократична България“

Злоупотреби със СРС с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени политически дейци са извършвани в три звена на специалните служби. Това обяви пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Той призова вътрешния министър Бойко Рашков „да извърши щателна проверка“.

Атанасов апелира Рашков да извърши проверка по отношение на кои лица са използвани СРС в последните три месеца от дирекция „Вътрешна сигурност“, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

„Каква е работата на „Вътрешна сигурност“ на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори?“, попита Атанасов. „Самозабравили са се тези хора, начело с Борисов и тази кохорта от специалните служби. През последните години са вършели безобразия, които трябва да бъдат демаскирани. Българската общественост да разбере с какви средства и методи е крепена властта на Борисов.… Публичност и прозрачност трябва да бъде дадена на тези скрити механизми за крепене на Борисовата държава“, коментира още Атанас Атанасов.

По думите му СРС-тата са били прилагани по искане на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. Още две звена на специалните служби са се занимавали с това, твърди той – антитеростичните звена на ГДБОП и ДАНС. След назначаване на служебното правителство е започнало унищожаване на материали.

Още вчера лидери на „Демократична България“ обявиха, че ще искат проверка дали е имало подслушване на политици. „Г-н Рашков трябва да разкрие и имало ли е незаконно подслушване на политически фигури, той е специалист в областта на СРС-тата. Не мога да говоря за реваншизъм. Не е това основната функция на служебното правителство – да прави смени и рокади, но те са наложителни. ДБ няма свои представители в служебното правителство. Това го казвам категорично. За мен успехът на служебното правителство се състои в неговата неутралност“, обяви Христо Иванов в сряда.

„Очакваме МВР да направи бърза проверка дали през последните месеци са подслушвани и следени политически лидери от опозиционни партии, какво е станало с тези СРС (дали случайно не са се наводнили?), каква е била причината да бъдат прилагани СРС- та и кой ги е разрешил?“, попита часове по-късно във във Фейсбук и Ивайло Мирчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *