Арестуваха Сергей Навални при кацането му в Москва

Руският опозиционер Алексей Навални е задържан при преминаване през паспортен контрол на летище „Шереметиево“, в Москва, където се върна тази вечер след месеци в чужбина. Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията, която в средата на седмицата обеща да направи необходимото за задържането му, потвърди новината.

Според руската служба на Би Би Си Навални е отведен от паспортния контрол след искане на полицаи да ги последва. Адвокатът му Олег Михайлов, пътувал с него от Берлин, не би могъл да го придружи – не е допуснат в Русия, тъй като при влизането си не е получил печат и формално е задържан в свободната зона на летището.

„Комерсант“ цитира ФСИН с думите, че „условно осъденият“ Навални ще остане в ареста, докато съдът не разгледа мярката му. ФСИН припомня, че той е издирван от 29 декември 2020 г. за „многократни нарушения на изпитателния срок“ след присъдата.

Навални – най-популярният критик на режима на президента Владимир Путин, се завърна в Москва с полет от Берлин, докато властите арестуваха десетки негови симпатизанти и журналисти на летище „Внуково“ и изтласкаха пред терминала стотици хора, скандиращи името му. Задържани според платформата „ОВД Инфо“ са най-малко 50 души.

В последния момент самолетът на руската авиокомпания „Победа“ бе пренасочен към „Шереметиево“. Преди това той кръжеше в очакване на рарешение за кацане и временно бе спряно излитането и кацането на самолети на „Внуково“. Според капитана на самолета причината за затварянето на летището била техническа, имало самолет, излязъл от пистата и проблемът нямало да бъда премахнат скоро.

Около 20:30 ч. българско време РБК заяви, че „Внуково“ е възобновило работа.

Прокуратурата предупреди в събота хората да не посрещат Навални, защото ще смята това за несанкциониран митинг. Арести имаше и в Санкт Петербург на съмшленици, подготвящи се да пътуват за столицата.

„Това е най-хубавият момент през последните 5 месеца. Чувствам се страхотно. Накрая се завръщам в родния си град“, каза Навални на борда на самолета. Той изчака със съпругата си до последно в кола на пистата, а да избегне контакт с други пътници. По-късно опозиционерът добави, че нито за миг не е стоял въпросът дали да остане в чужбина или не и че вярва в правотата си, а всички процеси срещу него са изфабрикувани.

„Внуково“ раздразни мнозина с публикация в „Туитър“, в която написа: „Работим. Достойно „посрещнахме самолети от Германия през 1941 г., ще посрещнем и всички самолети през 2021 г.“ Последва обяснение, че не правели никакви аналогии с полета от Берлин. „Просто аеропорт „Внуково“ е открит на 2 юли 1941 г., така се е случило. Тази година навършваме 80 години. За цялото това време бяхме свидетели на множество и най-различни събития.“

В терминалите в следобедните часове започнаха да допускат само пътници с билети, а всички останали останаха навън, където температурите са около минус 20 градуса. Пред входовете бяха паркирани полицейски микробуси за арести.

Навални обяви в сряда намерението си да се завърне и ден след това службата за излежаване на наказания обяви, че ще стори всичко възможно, за да го арестува, защото бил нарушил правилата на условната му присъда от 2014 г. Според опозиционера процесът за злоупотреби е бил скалъпен, а е нямало как да се подписва в полицията, защото е бил отровен.

Днес Навални каза, че не вярва, че ще го задържат, защото се смята за невинен. „От какво да се боя? Какво лошо може да ми се случи в Русия. Чувствам се руски гражданин с всички права да се прибере.“

Завръщането му е смятано за сериозно предизвикателство към управляващите заради предстоящите през септември парламентарни избори. Кремъл е поставен пред избора да го арестува и да го превърне в политически мъченик сред нова вълна критики от Запада или да не направи нищо и да изглежда слаб в очите на твърдолинейни политици, хора от спецслужбите, армията и обикновени симпатизанти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *