Арестуван е клошар за пожара в „Син сити“

Полицията е арестувала клошар за предизвикване на пожара в бившето кино „Възраждане“ в София. Той е установен на мястото на инцидента. Към момента се установява дали става дума за инцидент предизвикан неволно или за умишлени действия, съобщава БНР.

Стогодишната архитектурна ценност на булевард „Христо Ботев“ в София започва съществуването си като театър „Ренесанс“, построен през 1900 година. През 1940 г. сградата изгаря, но е възстановена. През годините приютява кино „Възраждане“, профсъюзен дом „Георги Димитров“, става една от най-популярните поп-фолк дискотеки – „Син сити“.

На 1 януари 2016 година нощното заведение затваря врати и от тогава не работи, а сградата се руши. В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев заявява намерението си да построи там нов петзвезден хотел. Пожар в сградата имаше и през 2017 година.

Столична община обяви, че ще укрепи и възстанови обгорената сграда, ако собственикът ѝ не го направи. На собственика е наложена от 200 000 лева, но тя може да бъде обжалвана пред съда.

Министърът на културата Велислав Минеков коментира след пожара, че “ мафията набира сили“. Той обясни, че никой не трябва да се заблуждава, че става дума за клошар.

„Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите и се обявява сградата за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това е. Това беше на „Скобелев“, това беше на „Патриарх Евтимий“, това се случва и тук, това се случи и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар“, коментира Минеков.

„Само че, нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар. Това е класическа вид престъпност и трябва незабавно промяна в закона – при такъв инцидент да се отнема от собствениците, защото собственикът е длъжен да поддържа и да охранява тази си собственост. Той не е погледнал какво се случва, три пъти гори това „Възраждане“, три пъти“, възмути се още той.

По думите му схемата с пожарите е опасен рецидив, който се случи и и с къщата на Гешов, Захарна фабрика, още много стари къщи в историческите части не само на София, а в цялата страна

Той отбеляза, че експертите от подчиненото му ведомство в годините са направили не една проверка, изготвили са не един протокол с предписания за опазването и на тази сграда, но резултат няма, защото законът очевидно не е достатъчно ефективен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *