Арестуваната шефка на митниците е сестра на Стефчо Банков от МВР

Държавната агенция Национална сигурност провежда операция на територията на София и страната, потвърдиха от ДАНС за БНТ.

Според източници на националната телевизия арестуван е директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов. Според източници на Клуб Z, а и според информация на БНТ – съвсем доскоро, преди да постъпи на работа в Агенция „Митници“ в началото на март, Маринов е бил служител именно на ДАНС.

Пред агенцията в момента има засилено полицейско присъствие.

Според информацията, с която разполага БНТ, операцията на ДАНС е свързана с раследване на сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

Освен в София, операцията на ДАНС е в ход и в Хасково.

Според източници на БНТ от дома на Петя Банкова в кв. „Сухата река“ е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева, научи ПСН. В момента се извършва претърсване и в дома на заместник – директора Людмил Маринов, научи БНТ.

Очаква се от кабинета ѝ в агенцията Банкова да бъде отведена в сградата КПКОНИ, където да бъде разпитана.

Това става дни след като излязоха показания на Стефчо Банков, в които уличава Иван Гешев в незаконни давления и търговия с влияние в прокуратурата. Самият Банков е в ситуация, че след като бе махнат от МВР по времето на Бойко Рашков, той спечели дело и бе възстановен. Само че понеже мястото му във „Вътрешна сигурност“ вече е заето, е назначен към т. нар. резервен щат.

Според наши изтоници Стефчо Банков, който бе основно „острие“ в акциите на прокуратурата от времето на Гешев, и сестра му не били особено близки.

Иначе Петя Банкова доскоро бе сравнително неизвестно лице извън системата. Тя бе заместник-изпълнителен директор на агенцията, но в края на февруари изненадващо финансовият министър Асен Василев обяви сливане на НАП и „Митници“. Директорът на митниците Павел Тонев бе преназначен като съветник на министъра (вече в оставка), а за директор – бе назначена Банкова.

Както Клуб Z писа тогава, тя е сестра на уволнения дисциплинарно през 2021 г. от тогавашния министър Бойко Рашков директор на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков, основен герой на последната серия „СГП Лийкс“, които Антикорупционният фонд публикува. От седмата порция документи става ясно, че Банков, в качеството му на бивш прокурорски помощник, е свидетелствал цели три пъти по спешност по сигнал, тръгнал от документи намерени в кошчетата за боклук в… дамската тоалетна на прокуратурата на четвъртия етаж на Съдебната палата.

Банкова е и бивш шеф на НАП Добрич, освободена през 2009 г. с идването на ГЕРБ на власт. От Добрич е сегашният директор на НАП Румен Спецов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *