Ангел Кунчев се оплака, че Щабът е бил заплашван

Членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса бяха заплашвани, оплака се главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова телевизия. „Имаше заплахи, че ще ни организират протести, че ще намерят хора, които да ни звънят вечер, за да ни притесняват. И последното вече се е случвало на ген. Мутафчийски. Получавал е обаждания в 2 ч. през нощта от различни телефони и хората отсреща са му обяснявали, че не разбира от работата си и коронавирус всъщност няма”, заяви той.

Според него Кунчев “някои от членовете на групата, която кани Националния оперативен щаб на публичен диспут, отидоха твърде далеч”. Преди дни той и членовете на Щаба бяха призовани на дебат от петима медици – д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова. „Доста медии им осигуриха трибуна и аз нямам нищо против те да изразяват собствено мнение. Но аз от тях чух много глупости. Не виждам основа, върху която можем да водим научен спор с д-р Мангъров и д-р Първанова”, каза доц. Кунчев. Той твърди, че не се притеснява от заплахите, но е недоволен, че се обижда трудът на много хора.

„Не казвам, че сме безгрешни – сигурно е можело да направим някои неща и по-добре. Но истината е, че вече сме страшно уморени и сме на ръба на оцеляването. Затова трябва да пестим атаките и критиките към хората, които се опитват да помагат на обществото”, категоричен бе здравният инспектор.

На въпрос за увеличаващия се брой на заразените с COVID-19 в България, доц. Кунчев коментира: „Вирусът продължава да ни изненадва с много неща, едно от които е неравномерното възникване на случаите. Има хора, които са носители на вируса по цял месец и не го предават дори на семействата, с които живеят постоянно. Има обаче и такива, които само за ден-два заразяват 50 или дори 100 души”. Той е категоричен, че хората не трябва да си мислят, че заразата е преодоляна. Според Кунчев се очертава втора вълна на коронавируса на целия Балкански полуостров. Данните от съседните на България държави сочели, че те са с още по-висока заболеваемост от нас.

„Движението на хора между отделните страни крие риск, но той не е толкова голям. Най-сериозният проблем продължава да бъде вътрешното разпространение. А който смята, че няма COVID-19, да заповяда в която и да е болница, където се лекуват заразени”, каза още доц. Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *