Американският дипломат Дерек Шолей разкри любопитни срещи с властта у нас

Заместникът на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен Дерек Шолей, който бе на официално посещение у нас вчера и обиколи ключови министерства, се оказа по-прозрачен от родната власт. Туитър акаунтът на дипломата с ранг на зам.-министър разкри, че той се е срещал не само с военния министър Стефан Янев по разговорите за подсилването на натовската отбрана в контекста на руската заплаха, но и с вицепремиера Асен Василев, както и с външния министър Теодора Генчовска. Информация за срещите на двамата членове на кабинета „Петков“ обаче близо 24 часа. Вместо това в социалната мрежа за кратки съобщения Шолей обясни с кого е говорил, а куриозната подробност е, че тъкмо от неговия профил научаваме и имената на нови съветници.

Единственото официално съобщение от родната власт, което бе публикувано късно във вторник, дойде от пресцентъра на МО:

„Министърът на отбраната Стефан Янев се срещна със съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей днес, 8 февруари. Срещата беше проведена в рамките на посещението в България на делегация, включваща представители на Държавния департамент и на Департамента по отбрана.

Сред основните теми, дискутирани по време на разговорите, бяха развитието на двустранните военни отношения и продължаването на стратегическия диалог, възможностите за сътрудничество между България и САЩ в сферата на отбранителната индустрия и проектите за модернизация на въоръжените ни сили.

„За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности“, заяви министър Янев по време на разговорите. Той постави акцент върху необходимостта от реализиране на проекта за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от усилията ни за изграждане на тежка механизирана бригада, който определи като приоритетен за Българската армия във възможно най-кратки срокове.

В рамките на срещата беше разгледана темата за усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница, ролята на НАТО в този контекст, както и възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент беше поставен върху стратегическото партньорство между двете страни-членки на Алианса. Обсъдени бяха и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия. Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер атаки, като от българска страна беше заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита“.

През нощта (българско време – б.р.) Шолей се похвали и с другите рандевута – с Василев и с Генчовска. Любопитният момент е, че по повод разговора между него, американската посланичка у нас Н. Пр. Херо Мустафа, за „силните връзки и координация за регионалната сигурност, икономическия растеж, енергетиката и ключовите световни въпроси“, съветникът на Блинкен посочва, че в него е присъствал и „съветникът по сигурността“ Петър Петров.

Не е ясно дали Петров е съветник на премиера Кирил Петков, или на вицето му Асен Василев. Главен експерт с такова име фигурира в списъка на общата администрация на финансовото ведомство.

За срещата с Генчовска пък Шолей уточнява, че е била за „деклариране на общ подход и пълна подкрепа за суверенитета и териториалната неприкосновеност на Украйна“ и определя отношенията с МВнР като стратегическо партньорство, но официално съобщение от Външно за разговора им няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *