Алтернативното решение за спасение на Европейския съюз от катастрофална криза

Обществената тревога за състоянието на Европейския съюз (ЕС) се увеличава. ЕС е с нарастващи трудности. Европейските институции пренебрегват ролята на еврото.
Коя е същината на проблема?
Еврото е с добри и лоши свойства. Най-лошото свойство на еврото е нямане на пълна икономическа стойност.
Възможни са 2 варианта:
1. Европейската централна банка (ЕЦБ) емитира евро без защита срещу щети от неговото най-лошо свойство.
2. ЕЦБ емитира евро с реализиране на защита срещу щети от неговото най-лошо свойство.
ЕС прилага първия вариант. Щетите от най-лошото свойство на еврото са с неограничавано нарастване. Стопанството на ЕС е поразено. Подсигурено е възникване на кризи.
Европейските институции пренебрегват – ЕЦБ прилага неправилния вариант за емитиране на евро.
Съществената причина за сегашните европейски щети е емитиране на евро без защита срещу щети от неговото най-лошо свойство. Възникнал е реален политически капан. Колкото повече работят европейските политици да създадат по-добри условия за европейски икономически растеж – толкова повече са щетите. Има случаи, когато бездействие или действия на някоя институция отлагат началото на съответна криза. Забавянето на тази криза е за сметка на бъдещи завишени щети. Правителствата от еврозоната ползват заеми за да плащат щети от най-лошото свойство на еврото.
При пренебрегване на дейността на ЕЦБ за емитиране на евро без защита от неговото най-лошо свойство не може да се предложи точна препоръка за спасение на ЕС от катастрофална криза.
Проблемът е (1) ЕЦБ да запази емитирането на еврото без защита от неговото най-лошо свойство или (2) ЕЦБ да емитира евро със съпътстваща защита срещу неговото най-лошо свойство?
Вярното решение е емитиране на евро със защита срещу щети от неговото най-лошо свойство. Подходът премахва съществената причина за щети в ЕС.
Важното е обществеността да осъзнае жизнената необходимост за правилно емитиране на евро.
ЕС може да бъде спасен. Алтернативното решение за спасение на ЕС от катастрофална криза е за въвеждане на защита срещу щети от най-лошото свойство на еврото. Ако ЕЦБ емитираше евро със защита срещу щети от неговото най-лошо свойство, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове.
Подобрението в работата на ЕЦБ осигурява устойчиво развитие на ЕС.
Иван Митев, икономист

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *