Албанците ще имат премиер в Македония

Зоран Заев оглавява правителството, но в края на мандата ще го отстъпи за 100 дни на Али Ахмети

Етническите албанци ще получат шанс да излъчат премиер на Северна Македония. Това става ясно от сключеното коалиционно споразумение между Социалдемократическия съюз (СДСМ) на Зоран Заев и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, предаде БНР.

Първоначално албанските политици искаха да получат изцяло премиерския пост срещу подкрепа на правителство със СДСМ, но според сегашната договорка Заев ще отстъпи поста на Ахмети през последните 100 дни на кабинета, което се разглежда като гаранция, че албанците ще го подкрепят през целия мандат.

Споразумението трябва да бъде потвърдено от висшите органи на партиите. СДСМ,ще представи споразумението на партиите, част от коалицията “Ние можем”.

Али Ахмети изрази задоволство от споразумението: “Идеята беше за сближаване, послание към албанците да поемат отговорност за обща държава. Трябва да призная на Заев неговата смелост и приветствам, че в последните 100 дни на това правителство ще има албански министър-председател”, каза председателят на ДСИ.

Коалиционното правителство на РС Македония ще бъде сформирано въз основа на резултатите от проведените на 15 юли предсрочни парламентарни избори. На тях СДСМ на бившия премиер Зоран Заев спечели 46 места, основният му опонент ВМРО-ДПМНЕ ще има 44 депутати. Останалите депутатски мандати – до 120 – се разпределят между ДСИ с 15, Алианс за албанците и Алтернатива 12, Левицата има двама и Демократическата партия на албанците – един.

Социалдемократическият съюз на Македония и Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети са се договорили за подялба на министерствата, които по думите на Зоран Заев ще бъдат предложени на качествени експерти.

За сега няма официална информация коя партия кое министерство ще оглави, но имаше спекулации, че албанският Демократичен съюз за интеграция ще получи министерството на финансите и министерството на външните работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *