Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов

Ако Алексей Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Бойко Борисов. Така президентът Румен Радев не пропусна да захапе министър-председателя дори в отговора на въпрос за позицията на „Дондуков“ 2 за задържането на руския опозиционер.

Радев внесе уточнение, че освен полския му колега, не е видял досега нито един друг европейски държавен глава да изразява каквато и да е позиция по повод ареста на Навални и вълната от недоволство в Русия след разкритията му за „двореца на Владимир Путин“.

„Позицията ми е ясна, много преди Борисов да се произнесе по нея. Още когато скандираха „Мутри, вън“ под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато граждани бяха бити, той не направи нищо.

Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани, независимо дали в София, Москва или другаде по света. Против задушаването на словото и корупцията, където и да е по света“, заяви Радев.

Не е изненада, че Борисов заема демократични пози под крилото на ЕС, защото там има ясно определени механизми за формиране и изразяване на единна позиция. За България отговорен там е министър-председателят. Това е твърде удобно да премиер с проблемите на г-н Борисов, тъй като най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за кризата навън. Ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов, а той щеше да се опита да го изгори, както заплашва Елена Йончева. Доколкото аз знам, единствено президентът на Полша се е произнесъл, означава ли, че липсата на останалите европейски президенти, не са защитници на демокрацията?, каза още президентът.

„Очаквам, че наред със защитата на Навални, българският премиер ще отговори на това защо неглижира интерконекторите със съседните държави, а по спешност построи „Турски поток“ през България. Кога ще видим реална икономическа обосновка на този проект, в който бяха закопани 3 млрд. наши пари? Най-важното кога Борисов ще даде гаранция, че този проект ще бъде изплатен“, обърна Радев отново отговора си към „Дондуков“ 1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *