Абонатите с парно ще платят 100 млн. лева за дистанционно отчитане

Топлинни счетоводители незаконно карали хората да бързат с подмяната на уредите

Служители на фирмите за дялово разпределение лъжат хората с централно парно, че трябва спешно да сменят старите уреди по радиаторите с топломери, които позволяват дистанционно отчитане. За това алармира гражданската платформа “Изправисе.БГ”.

При нас вече има десетки сигнали, че топлинни счетоводили спешават хората да си купуват нови уреди, като им обяснявали, че това е задължение според европейска директива и че срокът за подмяната дори бил изтекъл в края на октомври , обясни председателката на “Изправисе.БГ” Мая Манолова. Обзавеждането с устройства за дистанционно отчитане на енергията, използвана за отопление и сгорещяване на вода, ще струва на клиентите на топлофикациите в страната към 100 млн. лева, сочат изчисления на енергийните експерти на гражданската организация.

Вярно е, че има евродиректива, и в нея наистина фигурира датата 25 октомври 2020 г., но в момента никой няма право да принуждава домакинствата да си сменят уредите – по две прости причини:

Първата е, че срокът, указан от Брюксел, се отнася за сгради, които предстои да се топлофицират – именно за тях е задължително монтирането на техника, която не налага инкасатори да обикалят по домовете да отчитат показанията на топломерите и водомерите. За “заварените” случаи обаче тече гратисен период, който позволява постепенна подмяна на старите уреди. Крайният срок е достатъчно далечен – октомври 2027 г., защото е ясно, че не всяко домакинство може веднага да си позволи тези разходи.

Втората причина е, че България още не е направила необходимите нормативни промени за съобразяване с директивата на ЕС. “През май 2020 г. Министерството на енергетиката проведе обществено обсъждане на проект за промени в законите за енергийната ефективност и за енергетиката. До този момент измененията и допълненията на двата закона не са внесени за разглеждане в Народното събрание и съответно не са приети”, посочват от Изправи се.БГ” и съветват гражданите “да игнорират топлинни счетоводители, които се опитват да ги принуждават да си купуват уреди за дистанционно отчитане”,

Старите уреди, които предстои да бъдат “пенсионирани” в следващите години, са стотици хиляди. Топлофицираните домакинства ще трябва да платят за покупка на нови топломери и водомери и за монтирането им, което е значителен разход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *