Ясен Кацаров: Цялостната дейност на ТЕЦ-Перник е в изпълнение на мисията на Европа за насърчаване на екологосъобразното производство

„Нашата цел е да увеличим използването на природен газ и биомаса като заместители на въглищата. Като топлофикационно дружество, което произвежда електрическа и топлинна енергия от въглища, инвестираме в проекти, които са изцяло в синхрон с изискванията на европейското и българско законодателство за опазване на околната среда и въздуха. Основните приоритети са насочени към приспособяване към новите реалности на пазара и запазване на конкурентоспособността на предприятието“. Това каза Ясен Кацаров, директор на „Топлофикация-Перник“.

Той напомни, че през 2020 г. са направили първата крачка към екологично производство със закупуването на газови когенератори. „Проектът трябва да бъде финализиран тази година. Чрез новите мощности ще произвеждаме електрическа енергия от природен газ, планираме през летните месеци напълно да спрем въглищата. Възнамеряваме първоначално да експлоатираме съоръженията до 8 000 часа годишно. Това ще доведе до намаляване на използването на въглища през зимния сезон и едновременно ще допринесе за чувствително подобряване на показателите на „Топлофикация Перник“ за изпусканите емисии в атмосферния въздух“, обясни Кацаров.

„Природният газ и водородът са бъдещето на българските въглищни ТЕЦ-ове. Редица европейски страни използват газа като част от стратегията си за отказ от въглищата и плавен преход към производство на екологична енергия“, посочи Кацаров. Той даде за пример Германия и Испания, в тези страни някои централи бяха преустроени за работа с природен газ. Кацаров подчерта обаче, че не трябва да се пропуска и много съществен фактор за тяхната трансформация, а именно, че „опитът на Германия и Испания за преминаването към природен газ е изисквал значителна финансова подкрепа“.

„Европейските финансови механизми ще имат огромно значение и за прехода на българските ТЕЦ-ове към чисто производство. Визирам Фонда за справедлив преход. Неговата цел е да подпомогне регионите, които са най-силно зависими от изкопаемите горива и най-вече от въглищата – да модернизират производствата и да се финансира трансформацията. „Топлофикация Перник“ е в един от избраните въглищни региони в България. Вярвам, че за създаването на нисковъглеродно производство е важна ангажираността едновремнно на национално, регионално и местното управление“, заяви Ясен Кацаров.

Директорът на „Топлофикация Перник“ посочи, че продължават изпълнението на ремонтната и инвестиционна програма. „Започнахме нашия годишен планов ремонт, който ще обхване, както основните и спомагателни съоръжения, така и ще включва профилактика и подмяна на компроментирани участъци от топлопреносната мрежа. Предвидените дейности ще обхванат както парогенераторите, така и съоръженията за пречистване на димните газове, също така и отделни участъци от топлопреносната мрежа. Ще извършим частична модернизация на пети парогенератор. Ще подменим старите хладилни помпи с нови, които са съвременни, икономични и високоефективни“, разказа Кацаров. По думите му с профилактиката и планираните ремонтни дейности целят да се подобри надеждността на топлоподаването през зимата. „По този начин ще се намалят авариите по време на отоплителния сезон. Планираните ремонтни дейности ще се извършват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки“, допълни Кацаров.

Ясен Кацаров отбеляза, че във фокуса остава пълното задоволяване на потребностите на клиентите с необходимата топлоенергия за отопление и топла вода за битови нужди, при осигуряване на качество в обслужването на европейско ниво. „Успоредно усилено работим и по присъединяването на нови абонати към услугите ни“, каза още той. „В цялостната си дейност Топлофикация Перник е ангажирана към изпълнение на мисията на Европа за насърчаване на екологичното производство. Инвестирането в екологични проекти е важна крачка в развитието на предприятието. Вярвам, че качеството на въздуха в Перник може да бъде подобрено с общи усилия от страна на предприятията и Общината“, заяви Кацаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *