Ясен Кацаров: Всички в Европeйския съюз смятат, че сламата е в пъти по-екологична от въглищата

В последните години „Топлофикация – Перник“ демонстрира желание за промяна чрез няколко нови проекта, чието изпълнение ще преодопредели бъдещето на ТЕЦ-а, мината и много фирми. Преди време искаха да изгарят отпадъци и да произвеждат енергия, но поради обществения натиск се отказаха. Това коментира изпълнителният директор на „Топлофикация – Перник“ Ясен Кацаров.

През миналата година обявиха, че са инвестирали в когенератори, които ще им позволят да произвеждат електрическа енергия само от природен газ. Според тях подходът е по-екологичен в сравнение с въглищата. В плановете на „Топлофикация – Перник“ е залегнала употребата през летните месеци само на природен газ, което е една от стъпките към значително редуциране на употребата на въглища“, каза той. И допълни, че наскоро ТЕЦ-а обявиха публично и най-актуалното си инвестиционно намерение, което в момента се разглежда от компетентните институции. Компанията планира поетапно да заместят до 70% от въглищата с биомаса.

Биомасата представлява слама от пшеница, ечемик, царевица. Биомаса са и оризовите люспи, остатъци от дърводобив“, каса Ясен Кацаров. Той обясни, че с биомасата ще подобрят влиянието върху околната среда и ще спазват европейските регулации, като спомена, че очистването на димните газове ще се извършва с електростатични филтри и водни разтвори на калциев хидрооксид (гасена вар). Също така, при високите температури в пещната камера (около 1400 градуса) ще се осигури пълно изгаряне, без наличието на органични съединения в димните газове.

Всички в Европа смятат, че сламата е в пъти по-екологична от въглищата. Само в България се пораждат необосновани съмнения, което за мен е странно. Доказано е, че при изгарянето на 1000 кг биомаса се отделя топлинна енергия, съпоставима с изгаряне на 1800кг въглища. Не е ли достатъчно, за да Ви убедя, че биомасата е екологична?“ каза Кацаров.

Директорът на ТЕЦ- Перник посочи, че биомасата съдържа 4 пъти по-малко азот, 16 пъти по-малко сяра и генерира 13 пъти по-малко количество пепели в сравнение с въглищата.

Вижте, колкото и да очернят „Топлофикация-Перник“, истината е, че ако не осигурявахме отопление на близо 20 000 домакинства, те щяха да се отопляват с печки на дърва или други по-малко екологични източници. Печките на дърва нямат никакви пречистващи съоръжения, в тях се изгарят всякакви горива и отпадъци и колкото повече хора се отопляват чрез такъв способ, толкова по-зле за екологичната обстановка в региона.

Централното отопление води до значително намаляване на замърсителите, които се емитират в атмосферата спрямо емисиите от битово отопление. ашето бъдеще е да следва иновативна екологична стратегия!“, каза в заключение Кацаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *